Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Za blikanie a upozorňovanie druhých vodičov môže hroziť pokuta
Zdielať na

Za blikanie a upozorňovanie druhých vodičov môže hroziť pokuta

BRATISLAVA / Striedavé prepínanie stretávacích a diaľkových svietidiel je upravené v zákone o cestnej premávke. Vodič smie blikať svetlami len vtedy, ak je to potrebné na odvrátenie hroziaceho nebezpečenstva, alebo na upozornenie vodiča, ktorého predbieha. V inom prípade hrozí pokuta.

Vodiči často upozorňujú prepínaním svetiel protiidúcich na policajnú hliadku. "Samozrejme zákon hovorí, že vyblikávať by sme nemali a hlavne nie blikaním upozorňovať na policajné radary, čo je národný šport u nás," radí dopravný konzultant Maroš Palesch. 

Policajná hliadka nie je nebezpečenstvom a neohrozuje ani bezpečnosť cestnej premávky. Za upozorňovanie oprotiidúcich vodičov vám hrozí pokuta.

"Za porušenie uvedeného ustanovenia o cestnej premávke, môže byť uložená pokuta v správnom konaní do 100 € a v blokovom alebo rozkaznom konaní do 50 eur," informovala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. Posúdenie či bol prepínaním svietidiel spáchaný priestupok je na policajtovi, ktorý prihliadne na závažnosť priestupku, na spôsob jeho spáchania a na jeho následky. Vyhovárať sa tak, že ste sa len opreli nohou o páčku nemá význam.

Bliknúť svetlami môžete len vtedy, ak je nevyhnutné upozorniť ostatných účastníkov cestnej premávky na hroziace nebezpečenstvo, najmä v prípadoch, keď je potrebné náhle znížiť rýchlosť jazdy, alebo zastaviť vozidlo.

"Dokonca, keď je to nebezpečenstvo, tak by som použil k tomu aj štyri výstažné svetlá. Ale len v prípade nebezpečenstva," uviedol Palesch. Použiť štyri smerovky, keď chcete niekomu poďakovať, napríklad za to, že vás pustí do pruhu, nie je v súlade so zákonom, no je to však slušné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy