Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Bratislave je viac ako 25-tisíc psov. Zvierací cintorín ale stále chýba
Zdielať na

V Bratislave je viac ako 25-tisíc psov. Zvierací cintorín ale stále chýba

BRATISLAVA / V Bratislave evidujú vo všetkých sedemnástich mestských častiach viac ako 25-tisíc psov. Ich majitelia zaplatili vlani na poplatkoch za ne viac než 525-tisíc eur. Mnohí psíčkari by privítali, keby bol v Bratislave zvierací cintorín. Jeden súkromník ho aj chcel zriadiť, ale má s tým veľký problém.

Napriek tomu, že zvierací cintorín mal byť otvorený ešte v roku 2016, ešte stále nie je v prevádzke. Spolumajiteľ cintorína tvrdí, že na oplotenie a spevnené plochy mali ohlášku od stavebného úradu v Dúbravke, čo potvrdili aj na mestskej časti Dúbravka. Aktivista Matej Vagač ukázal rozhodnutie z ministerstva dopravy z roku 2017, podľa ktorého na oplotenie, spevnené plochy a altánok malo byť stavebné povolenie. "Je to nelegálna stavba a potvrdili aj to, že tie funkčné ploxchy, ktoré chcú byť tým cintorínom, nie sú na to určené," uviedol Matej Vagač, aktivista iniciatívy Bratislava otvorene. "V roku 2014 hlavné mesto vydávalo súhlasné záväzné stanovisko k investičnej činnosti, hovoríme konkrétne o zvieracom cintoríne v Dúbravke. Toto súhlasné záväzné stanovisko bolo svojho času napadnuté, prokuratúrou v roku 2018 bolo opätovne potvrdené zo strany hlavného mesta," informoval Peter Bubla, hovorca hlavného mesta. 

Podľa slov pána Vlkoviča teraz majú už na všetko stavebné povolenie. "Máme aj právoplatné kolaudačné rozhodnutie. Neotvárame preto, lebo prokurátor napadol aj tieto stavebné povolenia," objasnil Stanislav Vlkovič, spolumajiteľ zvieracieho cintorína. Na podporu zvieracie cintorína rozbehli petíciu, ktorú podpísalo takmer dvetisíc ľudí. "Petíciu chceme použiť na relevantné úrady," podotkol Stanislav Vlkovič. Aj Elena Vacvalová sa 14 rokov snažila, aby mesto zriadilo v Bratislave zvierací cintorín, ale nepodarilo sa. Preto sa snahe pána Vlkoviča veľmi potešila. Teraz je z toho poriadne znechutená. "Kvôli nejakým aktivistickým iniciatívam ľudí, lebo ja som na 100 percent presvedčená, že je všetko v poriadku z jeho strany," povedala Elena Vacvalová, iniciátorka vzniku zvieracieho cintorína. 

V 17 bratislavských mestských častiach v minulom roku evidovali vyše 25-tisíc psov, dostali za ne daň vyše 525-tisíc eur. Väčšina majiteľov psov by zvierací cintorín uvítala. "Keď zahynie psík, tak majitelia ich kdekade pochovávajú," priznala obyvateľka Bratislavy. "Tí psíci sú súčasťou rodiny. Bolo by treba asi niečo urobiť," potvrdila ďalšia obyvateľka hlavného mesta. "Momentálne magistrát v tejto veci neiniciuje nič nové," dodal Peter Bubla. 

Nie každý majiteľ vie zvládnuť svojho psa. Situáciu je v tom prípade veľmi zložitá:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy