Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vesmírne divadlo na oblohe. V najbližších týždňoch budete môcť spozorovať meteorický roj Perseid
Zdielať na

Vesmírne divadlo na oblohe. V najbližších týždňoch budete môcť spozorovať meteorický roj Perseid

BRATISLAVA / Na dnešný večer máme pre vás jeden dobrý - romantický tip, najmä ak ste niekde v horách na chate, kde je dobre vidieť na oblohu. V tomto období máte vysokú šancu, že zbadáte "padajúcu" hviezdu už v priebehu jednej minúty. Ale nemusíte sa báť, žiadna vraj na Zem nepadne. Každoročne v tomto období križujú oblohu tzv. perzeidy - teda roje meteorov, ktoré z nášho pohľadu vyletujú z oblasti súhvezdia Perzeus.

V priebehu najbližších dní a týždňov sa oplatí počkať na zotmenie a užiť si romantiku pod padajúcimi hviezdami, tzv. perzeidmi. "V tomto období môžeme sledovať meteorický roj Perseid. Na prelome júla a augusta počas najbližších 2-3 týždňov. Najmä teda okolo 11-12 augusta," vysvetľuje astrofyzik Martin Baláž. 

Vtedy bude padajúcich perseidov najviac - 45-60 za hodinu, teda v priemere zhruba jeden za minútu. Vysoké šance zazrieť perzeid už po pár minútach sú už aj teraz. "V strednej Európe vyletujú zo severo-východu, nadránom zo zenitu - priamo nad hlavou," tvrdí Baláž. Vyletujú zo súhvezdia Perzeus, ale je to iba naše zdanie. "Materským zdrojom je kométa 109/Swift-Tuttle, ktorá sa k nám vracia raz za 133 rokov, naposledy bola v 1992," približuje Baláž. 


Perzeidy sú niečo ako pozostatok chvosta kométy, ku ktorému sa naša Zem každoročne tesne priblíži a svojimi gravitačnými silami stiahne do atmosféry. "Tieto kometárne telesá sú veľmi krehké a spravidla veľmi malé 1 mm až 1 cm, občas sa podarí aj väčší kus," hovorí Baláž. 

Pokiaľ si myslíte, že by niektorá z hviezd mohla dopadnúť na Zem, vôbec sa nemusíte obávať. "Kometárny materiál pri rýchlosti 59km/sek nikdy neprežije prelet atmosférou," objasňuje Baláž. Väčšina z neho zhorí vo výške 80 kilometrov a viac nad Zemou. "Ak sa pozeráte na nočnú oblohu v oblasti, kde je svetelné znečistenie dosť malé, tak nejaké meteory uvidíte, ak to dovolí aj počasie," dodáva Baláž. 

Vedci urobili významný výskum. Takto reaguje telo na vesmír: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy