Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lieky, ktoré užívame znečisťujú vodu. Najviac antibiotikami zamorenou riekou v Európe je Dunaj
Zdielať na

Lieky, ktoré užívame znečisťujú vodu. Najviac antibiotikami zamorenou riekou v Európe je Dunaj

BRATISLAVA / Znečistenie ohrozuje aj vodu. Najviac antibiotikami zamorenou riekou v Európe je Dunaj. Britskí vedci vykonali rozsiahly výskum na 711 miestach v 72 krajinách. V riekach zisťovali prítomnosť 14 druhov bežných antibiotík.

Britskí vedci skúmali čistotu vodných tokov a najhoršie výsledky mal Bangladéš. Z európskych riek zas Dunaj a za ním Temža v Londýne. "Čo sa týka uvedenej štúdie britských vedcov, treba vedieť, aké antibiotiká presne sledovali, aké analytické metódy použili a kde presne v Dunaji vzorky odoberali. Nie je jedno, či boli vzorky odobraté v hornom, strednom alebo dolnom úseku Dunaja," uviedla Mária Rimarčíková, hovorkyňa Výskumného ústavu vodného hospodárstva.

Aj naši vodohospodári totiž každoročne v zimnom období odoberajú vzorky a zisťujú prítomnosť antibiotík. "Ide o makrolidové antibiotiká - erytromycín, klaritromycín, azitromycín, ktoré by sa na základe tohto sledovania (2016-2018) potenciálne mohli dostať na zoznam prioritných látok, ktoré sú regulované na európskej úrovni," informovala Mária Rimarčíková.

Limity, ktoré určuje európska smernica sme ešte neprekročili. "Na Slovensku sú limitné hodnoty ukazovateľov znečistenia odpadových vôd, ktoré sú vypúšťané do povrchových vôd totožné  limitnými hodnotami príslušnej európskej smernice," povedala Zuzana Onufer, hovorkyňa ministerstva životného prostredia.

Spotreba antibiotík na Slovensku od roku 2009 klesá, stále je však vysoká. Kým v roku 2009 bola ročná spotreba antibiotík v počte balení takmer 6 a pol milióa v roku 2018 sa znížila na takmer 5 a pol milióna, z čoho však vyplýva že každý jeden Slovák aspoň raz ročne užíva antibiotiká. Antibiotiká sa po požití nevyparia, po návšteve toalety a spláchnutí sa dostanú do kanalizácie. Problém je aj v tom, že čističky ich stopercentne neodstránia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy