Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Archívy odkrývajú tajomstvá tajných organizácií. Ústav pamäti národov získal tri prísne tajné filmy
Zdielať na

Archívy odkrývajú tajomstvá tajných organizácií. Ústav pamäti národov získal tri prísne tajné filmy

BRATISLAVA / O činnosti tajných organizácii, ktoré mali za úlohu bojovať proti takzvanému vnútornému nepriateľovi sa dozvedáme až po rokoch. Jednou z nich bola Vojenská kontrarozviedka pôsobiaca pri jednotlivých vojenských útvaroch v komunistickom Československu.

ŠTB nebola jedinou represívnou zložkou v čase komunistickej totality. Popri nej pôsobila aj vojenská kontrarozviedka, známa pod skratkou VKR. "Jej úlohou bola kontrarozviedna ochrana vojsk a areálov československej ľudovej armády. Jej úlohou bolo zabránenie možnej špionáži a ochrana štátneho služobného tajomstva," uviedol Jerguš Sivoš z Ústavu pamäti národa. 

​Vo vojenskej tajnej službe mohli pôsobiť len tí, ktorí verne slúžili režimu. "VKR bola jedným z mála útvarov, kde bolo členstvo v KSČ takmer 100 percent, na ich ideologickú pevnosť slúžili aj inštruktážne filmy, ktoré príslušníci sledovali," opísal Jerguš Sivoš. Tri filmy, ktoré získal Ústav pamäti národa z pražského archívu, pochádzajú zo 60. a 80. rokov. Kedysi boli označované ako prísne tajné, o ich existencii sa donedávna nevedelo. "Jedným z takých zaujímavých filmov, ktorý ukazuje dobový stav techniky aj vedomosti informovania je Pan Werner to mal jednoduché. Vidíme napríklad rozhovor dvoch dôstojníkov, ktorí sú nenápadne pomocou hodiniek odpočutí a nahratí na magnetickú pásku," povedal odborník z Ústavu pamäti národa. 

Vo filme sú ukážky, aké metódy údajne používali západní špióni pri získavaní informácií z prostredia armády. Čierno-biele zábery pôsobia z dnešného pohľadu archaicky, avšak v minulosti boli dôležitou propagandistickou zbraňou vtedajšej moci. "Aj cez tieto inštruktážne filmy sa príslušníci učili sa brániť špionáži a ako odhaliť špionáž," dodal Jerguš Sivoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy