Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Investor chce v Palárikove chovať 160 000 ošípaných. Obyvatelia ale protestujú
Zdielať na

Investor chce v Palárikove chovať 160 000 ošípaných. Obyvatelia ale protestujú

PALÁRIKOVO / Výstavbu veľkochovu v Palárikove, ktorú povolilo ministerstvo a inšpekcia životného prostredia považujú ľudia z dotknutých samospráv za nezákonnú. Preto sa voči tomuto rozhodnutiu odvolali a už to rieši Inšpekcia životného prostredia, ktorá konanie prerušila.

Zahraničný investor chce na bývalom družstve vybudovať ošipárne pre 160 000 prasiat ročne. Projekt bol pôvodne o obnove chovu, neskôr sa zmenil na výstavbu nového. Preto obyvatelia spísali petíciu, protestovali pred ministerstvom životného prostredia, ktoré vydalo záverečné súhlasné stanovisko. "Zámer prešiel posudzovaním vplyvov v rokoch 2014/2015. Vydané záverečné stanovisko obsahovalo kladné stanoviská dotknutých orgánov. Ani obec Palárikovo nedala nesúhlasné stanovisko. Na základe toho je dnes záverečné stanovisko právoplatné," uvádza sa vo vyjadrení ministerstva životného prostredia.


"Si myslíme, že niektoré tie podklady neboli dostatočne posúdené," uviedla aktivistka a obyvateľka Palárikova Alžbeta Husková. Podľa vtedajšej poslankyne obecného zastupiteľstva sa voči výstavbe megafarmy postavili už aj v roku 2014. "Komisia životného prostredia dalo stanovisko, že má veľké výhrady voči tomu, aby to nebolo posudzované bez vplyvov na životné prostredie," uviedla Husková.

"Možno až 200 000 kusov ročne vyprodukovaných odstavčiat odvážaných na predaj, naše cesty nie sú prispôsobené na to, aby sme zvládli kamiónovú dopravu – či už vývozom hnojovice, či vývozom odstavčiat," povedala starostka obce Palárikovo Ľubica Karasová. Toto sú len niektoré z dôvodov 11-stranového odvolania, ktoré putovalo na Slovenskú inšpekciu životného prostredia pred tromi mesiacmi. Zvlášť sa odvolali aj poslanci a obyvatelia. Inšpekcia konanie prerušila. Niektoré body odvolania podľa nej smerujú proti obsahu záväzného stanoviska obce, ktorú v tom čase riadil iný starosta. "Vzhľadom na to, že odvolacie konanie doposiaľ nie je ukončené s prihliadnutím na § 23 správneho poriadku nie je v súčasnosti možné poskytnúť Vám bližšie informácie," uvádza Slovenská inšpekcia životného prostredia. 

"Myslím si, že je to pre našu obec dobre, že prerušila, uznala že sú v odvolaniach také fakty, ktoré asi nie sú celkom v poriadku," povedala Husková. 

Na východe Slovenska potvrdili historicky prvú nákazu africkým morom ošípaným na Slovensku. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy