Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Polícia v prípade vyhostenia Egypťana Mohameda priznala chybu. Po oprave obnovili konanie
Zdielať na

Polícia v prípade vyhostenia Egypťana Mohameda priznala chybu. Po oprave obnovili konanie

BRATISLAVA / V kauze vynúteného odchodu Egypťana Mohameda zo Slovenska nastali nové okolnosti. Vec sa totiž zo súdu vrátila späť na políciu. Tá obnovila konanie, v ktorom si priznala chybu. Opravili ju, no Mohamedovi opäť zamietli trvalý pobyt na Slovensku, pretože podľa nich ohrozuje bezpečnosť štátu.

Z rozhodnutia Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície, ktorým TV JOJ disponuje, vyplýva, že v predchádzajúcom rozhodnutí uviedli chybný dôvod neudelenia trvalého pobytu. "Boli sme z toho šokovaní. Zrazu zistia, že urobili chybu a opravili ju," povedala manželka Egypťana Mohameda Ľubomíra. 

"Policajný orgán urobil chybu, kedže tam dal písmeno b namiesto písmena h. Použil nesprávny hmotnoprávny predpis," uviedol advokát Milan Ficek. V najnovšom rozhodnutí už svieti písmeno h. Bez tejto zmeny by to podľa právnika polícia na súde neustála. Egypťan s manželkou totiž pred odchodom zo Slovenska podali žalobu na súd. "V tomto prípade by to policajný orgán prehral, pretože by nepreukázali, že je táto osoba naozaj ohrozením pre bezpečnosť Slovenskej republiky, pretože práve toto písmeno b o tom hovorí. Kdežto písmeno h hovorí o tom, že je tam stanovisko SIS a vychádza z toho," dodal Ficek. 

Polícia obnovila v tejto veci konanie ešte 2. júla, dva dni pred ukončením lehoty oprávneného pobytu Egypťana na Slovensku. Pôvodné právoplatné rozhodnutie sa tým zrušilo a rodina našu krajinu opustiť nemusela. Nikto ich o tom ale neinformoval, preto došlo k najhoršiemu. Svoj život si museli pobaliť do pár kufrov a 3. júla odleteli hľadať iný domov. Rozlúčka bola bolestivá. "Odchádzame v zákonnej lehote, odchádzame presne na čas a dodržiavame zákony, tak ako sú, hoci sú voči nám hrozne nefér," uviedla vtedy Ľubomíra. 

O stanovisko k tejto veci sme požiadali aj políciu. Tá nám ale ani po troch dňoch na otázky neodpovedala. Vo svojom najnovšom rozhodnutí ale priznáva, že zamietnutie pobytu Egypťanovi na Slovensku stojí na stanovisku SIS. "Odvolací orgán uvádza, že vzhľadom k tomu, že rozhodnutie sa opiera o utajovanú písomnosť charakteru ,, Vyhradené", je dôvod na jeho zmenu znenia zo znenia paragrafu 48 ods. 2 písm. b) na paragraf 48 ods. 2 písm. h) zákona č. 404/2011 Z.z.," uvádza sa v rozhodnutí. 

"Jediný dôvod, ktorý tam je uvedený, že prečo nepovolili ten trvalý pobyt na neobmedzený čas, je ten, že majú stanovisko SIS. Iný dôvod tam nie je," vysvetlil Ficek. "Sami napísali, že v informačných systémoch nemajú na môjho manžela vôbec nič," povedala Ľubomíra. 

Polícia nie je v zhode ani s tajnou službou. "V zmysle platnej zákonne úpravy stanovisko SIS v takomto prípade nie je pre UBHCP záväzné. Policajný útvar je oprávnený rozhodnúť, nakoľko hodnotí všetky poskytnuté vyjadrenia a zistenia aplikujúc zásadu voľného hodnotenia dôkazov," uvádza sa v stanovisku SIS zo 16.6.2019. 

Postup polície v tejto veci označila ako nezákonný verejná ochrankyňa práv, preto to stále preveruje Generálna prokuratúra SR. Do prípadu vstúpilo aj egyptské veľvyslanectvo a došiel už aj do parlamentu. Touto vecou sa zaoberali poslanci osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS. Tí majú ale iný názor. "Bolo to na výzvu poslancov nás členov výboru. Pán riaditeľ nám vysvetlil tú situáciu, veľmi promtne a podrobne. Myslím si, že na základe toho, čo nám povedal pán riaditeľ, že sme to aj my tak vyhodnotili, že sme sa stotožnili s jej názorom," povedal poslanec za SaS Radoslav Pavelka. 

Nešťastní manželia ale v tejto veci trvajú na súdnom procese. Stále totiž nevedia, čím Egypťan Mohamed ohrozoval bezpečnosť na Slovensku. Napriek tomu sa opäť ocitli v odvolacom konaní a ich boj o umožnenie návratu sa dosť predĺži.

Pozrite si archívnu reportáž o tomto prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy