Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: V múzeu pri Banskej Bystrici v noci záhadne padajú knihy z police. Zachytila to aj kamera
Zdielať na

VIDEO: V múzeu pri Banskej Bystrici v noci záhadne padajú knihy z police. Zachytila to aj kamera

KYNCEĽOVÁ / Múzeum máp v Kynceľovej pri Banskej Bystrici rieši v týchto dňoch ozajstnú záhadu. Zamestnanci už niekoľkokrát našli ráno na zemi knihy. Tie počas noci záhadne spadli z police. Zachytila to aj kamera namontovaná na stene miestnosti. Žeby tajomná energia?

Hoci v múzeu v noci nikto neostáva, v miestnosti predajne z nepochopiteľných príčin samé od seba padajú knihy poukladané na policiach. Nad touto záhadou si ľudia v múzeu lámu hlavu už niekoľko týždňov.

"Samého ma to prekvapilo, kolegovia robili inventúru a v predajni našli knihy na zemi," vraví riaditeľ múzea Milan Paprčka. Miestnosť je v prízemí, pod úrovňou cesty, budova nestojí pri žiadnej rušnej ceste, police sú z dreva, namontované na pevno a aj napriek tomu knihy spadli na zem a nestalo sa to iba jedenkrát. "Padli tieto knihy a postupne, ako keby ich niekto strčil rukou," ukazuje Paprčka. 

Múzeum v Kynceľovej ukrýva rozsiahlu zbierku máp z rôznych historických období. "Každé správne múzeum má mať svojho ducha, tak už má aj to naše Slovenské múzeum máp," dodáva Paprčka. "Štúdie preukázali, že 40 percent ľudí verí v takéto javy. Skôr treba vylúčiť tie vonkajšie okolnosti a potom sa môžme pozerať na tie paranormálne javy," hovorí psychiatrička Darina Hrabovská. 

Zábery z múzea máp TV JOJ ukázala aj skúsenej fyzičke s vyše 30 ročnou praxou. "Ak je to drevená polica, tak môže to drevo ešte pracovať práve v tom mieste, či je tam nejaká nerovnosť dreva, na druhej strane mi tiež napadlo, že ak je niekde nejaká rušná cesta, že možno tou vibráciou, len tie veci nad tej polici nad ňou ostali stáť, tak že je zvláštne, prečo práve táto je taká magická. No a potom mi už napadá len to tretie vysvetlenie, a to nejaký paranormálny jav," vysvetľuje fyzička Katarína Múková.

Padajúce knihy v budove múzea si síce vysvetliť nevedia, no do práce nikto zo zamestnancov nechodí so strachom, koniec koncov tam v noci radšej nikto nezostáva.

Pozrite si archívnu reportáž, v ktorej na bezpečnostná kamera tiež zachytila vraj ducha: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy