Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Obedy zadarmo nebudú všade. Rozdiel budú musieť doplatiť rodičia
Zdielať na

Obedy zadarmo nebudú všade. Rozdiel budú musieť doplatiť rodičia

Jedna z bratislavských škôl zvýšila ceny obedov, rozdiel doplatia rodičia.

BRATISLAVA / Od septembra nebudú obedy zadarmo úplne všade. Zámer, aby deti na všetkých základných školách mali teplé jedlo bez doplatku, totiž nie je reálny. Jedna z bratislavských škôl zvýšila ceny obedov, ak ich výrazne navýšia aj iné školy, novela zákona sa minie účinku. Informácie o cenách obedov priniesol ako prvý denník SME.

Starostka bratislavskej mestskej časti Karlova Ves už zverejnila ceny obedov platné od septembra - cenu obeda zvýšila na 2 eurá a 5 centov, píše denník SME. Štátna dotácia je pritom len 1 euro a 20 centov. Rozdiel musia doplatiť rodičia. 

"Vnímam to ako politikárčenie na úkor detí a nedodržanie dohody, ktorú sme uzavreli so Združením miest a obcí Slovenska. Chcem oceniť, že iné samosprávy nemajú s týmto opatrením problém a je zvláštne, že najmä bratislavské mestské časti, kde sú starostovia z pravicových strán, takéto veci nerešpektujú. Nerozumiem, prečo je taký problém doplatiť niekoľko centov ku štátnej dotácii," tvrdí poslanec strany SMER-SD Erik Tomáš. 

Ako informuje starostka bratislavskej mestskej časti Karlová Ves Dana Čahojová, od 1.9.2019 bude platiť cenník obedov v nasledujúcej podobe:

  • cena obeda pre žiaka 1. stupňa: 1, 96 eur
  • cena obeda pre žiaka 2. stupňa: 2,05 eur

Tieto sumy budú znížené o dotáciu vo výške 1,20 eur. S nárokom na dotáciu budú za obedy platiť:

  • žiaci 1. stupňa: 0,76 eur/obed
  • žiaci 2. stupňa: 0,85 eur /obed

Školy na taký nával nie sú pripravené 

Školy argumentujú tým že na taký nával stravníkov neboli a a nie sú pripravené. Ak by sa ale chceli všetky deti stravovať aj bez nároku na štátnu dotáciu, školy sú povinné to zabezpečiť. "Medzi navrhovateľmi zákona a Združením miest a obcí Slovenska bola podaná gentlemanská ruka, že štát okrem dotácie prispeje aj na pomocné sily v kuchyniach, ako aj na technické vybavenie kuchýň," vysvetľuje Erik Tomáš. 

Tak ako ministerstvo práce aj strana SMER-SD ale pripúšťa, že v čase prípravy zákona ešte nepočítali s tým, že ministerstvo školstva k prvému septembru upraví nové finančné pásma. Zmysel finančných pásiem spočíva v rozdielnych cenách potravín v rôznych častiach slovenska. "Ak sa zvyšujú cenové pásma potravín, pripúšťam diskusiu aj o zvýšení dotácie ako takej," dodáva Tomáš. 

Tlačová beseda predsedu strany SMER-SD Roberta Fica. Témou sú nové pravidlá ochrany zdravia pracovníkov pred teplom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy