Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Skupina migrantov zo Srí Lanky spôsobila rozruch na zelenej hranici. Skončili na hraničnej polícii
Zdielať na

Skupina migrantov zo Srí Lanky spôsobila rozruch na zelenej hranici. Skončili na hraničnej polícii

ULIČ / O rozruch na zelenej hranici sa postarala skupina, ktorú nadránom zadržali hraničiari. Podľa informácií televízie JOJ tam našli štátnych príslušníkov zo Srí Lanky. Skončili na oddelení hraničnej polície. Aj v týchto chvíľach s nimi prebiehajú procesné úkony. Polícia je preto zatiaľ na informácie skúpa.

Skupinka na Slovensko prešla neoprávnene, mimo hraničný priechod. Na zelenej hranici ich policajti zadržali nadránom. Bolo to neďaleko obce Ulič. Všetky osoby predviedli na oddelenie. V dopoludňajších hodinách prebiehali procesné úkony, a to aj za prítomnosti tlmočníka. Podľa informácií televízie JOJ z prostredia vyšetrovania má ísť o štátnych príslušníkov Srí Lanky. Polícia informáciu zatiaľ nepotvrdila. "Zadržali v severnom úseku hranice s Ukrajinou tri osoby zatiaľ nezistenej štátnej príslušnosti," uviedla hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická. 

Skupinka nelegálnych migrantov mala byť zadržaná bez prevádzača. V priebehu prvého polroka policajti riešili dokopy štyri prípady, keď migrantom cez zelenú hranicu niekto pomáhal. Koncom mája to bol Slovák, pochádzajúci z obce v sninskom okrese. Pri obci Kalná Roztoka spolu s ním zadržali aj 25 nelegálnych migrantov. "Išlo o ôsmich Vietnamcov, ôsmich mužov štátnej príslušnosti Bangladéša, štyroch pochádzajúcich zo Srí Lanky a dvoch Somálčanov vo veku od 18 do 56 rokov," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Migranti boli vrátení naspäť na územie Ukrajiny, údajný prevádzač ale skončil za mrežami vyšetrovacej väzby. Poslal ho tam sudca. "Neprijal jeho písomný sľub ako náhradu väzby, a to na základe dôvodnej obavy, že by mohol ujsť alebo sa skrývať, aby sa tak vyhol trestnému stíhaniu alebo trestu a tiež že by mohol pokračovať v trestnej činnosti," povedala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

Za prvých šesť mesiacov tohto roka policajti dokopy zadržali 71 osôb, ktoré prekročili slovensko-ukrajinskú hranicu neoprávnene. Najčastejšie ide o osoby z Vietnamu, Turecka a Bangladéša.

Hraničiari zaznamenali v poslednom období zvýšený počet pokusov dostať sa za naše hranice. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy