Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Obrovský stan, ktorý spadol na Pohode, zabil dvoch ľudí. Obvinený majiteľ firmy, ktorá ho stavala, pred súd nepôjde
Zdielať na

Obrovský stan, ktorý spadol na Pohode, zabil dvoch ľudí. Obvinený majiteľ firmy, ktorá ho stavala, pred súd nepôjde

TRENČÍN / 18. júl 2009 sa do histórie najväčšieho hudobného festivalu Pohoda navždy zapísal čiernymi písmenami. V tento deň tam silný vietor strhol obrovský stan, ktorý spadol na zabávajúcich sa ľudí. Dvadsaťdeväťročný muž bol na mieste mŕtvy. O niekoľko týždňov neskôr zomrelo v nemocnici na následky zranení aj 19-ročné dievča. Kto je za túto tragédiu zodpovedný a aký trest dostal?

Firma, ktorá stavala stan, musí organizátorovi zaplatiť odškodné. Rozhodol o tom krajský súd v Trenčíne. "Odvolací súd preštudoval rozhodnutie súdu prvej inštancie a dospel k názoru, že je ho potrebné potvrdiť," uviedla predsedníčka senátu, Krajský súd v Trenčíne. V praxi to teda znamená, že firma ktorá stan stavala musí organizátorovi festivalu zaplatiť viac ako 33 000 eur a trovy konania.  "Pre mňa nie sú podstatné peniaze, ale to, že za pád stanu je zodpovedný dodávateľ," povedal  Michal Kaščák, organizátor festivalu Pohoda. 

Pád stanu si vyžiadal dvoch mŕtvych, záchranári ošetrili takmer 100 ľudí. Mnohí z nich budú mať trvalé následky do konca života. Podľa znalcov, keby bol stan postavený tak ako mal, nápor vetra by vydržal. "Stan nebol postavený v súlade s predloženou dokumentáciou," povedal  Ján Podhorský, Ústav súdneho inžinierstva Žilina. 

Policajti po tragédii obvinili majiteľa nemeckej firmy, ktorá stan stavala. Nateraz to však vyzerá tak, že rozsudok je v nedohľadne. "Okresný súd v Trenčíne dospel k záveru, že obžalovaného nemožno pre závažné psychické a psychiatrické stavy, ktorými trpí od roku 2009, postaviť pred súd, a preto trestné stíhanie prerušil," informoval hovorca Krajského súdu Roman Tarabus.

Okresný súd v Trenčíne podal ministerstvu spravodlivosti podnet, na presunutie trestného konania do spolkovej republiky Nemecko. Otázkou zostáva, či bude úspešný. Nateraz je isté len jedno. Nemecká strana musí zaplatiť odškodné. Pokiaľ žalovaná strana peniaze nezaplatí, môže si ich žalovaná strana vymáhať pomocou exekúcie.

Viac o prípade aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy