Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parlamentný výbor sa v prípade Egypťana Mohameda, ktorý musel opustiť Slovensko, zhoduje so SIS. Prezradiť dôvody vyhostenia nechcú
Zdielať na

Parlamentný výbor sa v prípade Egypťana Mohameda, ktorý musel opustiť Slovensko, zhoduje so SIS. Prezradiť dôvody vyhostenia nechcú

SLOVENSKO/EGYPT / Od vynúteného odchodu Egypťana Mohameda zo Slovenska uplynulo 17 dní. Polícia ho vyhostila z dôvodu, že údajne ohrozuje bezpečnosť v štáte. Čím ju ohrozuje ale doteraz nezverejnila. Poslanci z výboru na kontrolu SIS sa zhodli s SIS, dôvody ale povedať nechcú. Pre TV JOJ to uviedol poslanec za SaS Radoslav Pavelka. Spolu s Mohamedom krajinu opustila aj jeho slovenská manželka Ľubka a dvaja malí synovia. Stále bojujú za návrat.

"My sme ju v tom podporili, pretože to je najsprávnejšie, čo môže urobiť. Nedá sa takto žiť, keď sme o tom presvedčení, že je to vynikajúci človek," vyjadril sa otec Ľubky, Mohamedovej manželky.  "Nič som neurobil zlé na Slovensku, ja neviem prečo idem takto preč ," vyjadril sa ešte pred vynútením odchodom Mohamed. Rozlúčka s najbližšou rodinou bola bolestivá a smutná, všetko sa odohralo 3. júla. Svoj život museli vtesnať do niekoľkých kufrov.  

"Ten let do Egypta bol ako v zlom sne. Sme sa ubytovali na jeden týždeň v hoteli. Máme momentálne na tri mesiace v prenájme jeden apartmán a snažíme sa vytvoriť aspoň dočasný domov," povedala manželka Ľubka. 

Prípad sa dostal aj do parlamentu, dôvod vyhostenia nepovedali 

Tento prípad už pritom došiel aj do parlamentu. Ešte pred letným obdobím sa ním zaoberali poslanci Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS. Tí ale tiež nechcú prezradiť dôvody vyhostenia Egypťana Mohameda. "Bolo to na výzvu poslancov, nás členov výboru. Pán riaditeľ nám vysvetlil tú situáciu. Veľmi tak promptne a podrobne. Myslím si, že na základe toho, čo nám povedal pán riaditeľ, že sme to aj my tak vyhodnotili, že sme sa stotožnili s jej názorom,"  uviedol pe TV JOJ Radoslav Pavelka poslanec NR SR za SaS. 

"To je buď nedorozumenie totálne, že vlastne došlo k zámene osôb alebo nejaká zlomyseľnosť, lebo ja si to neviem ináč vysvetliť," poznamenala ďalej jeho manželka. Situácia je ale najviac náročná pre deti. "Karimko je už väčší, ten má už 4 roky, takže samozrejme už sa viac pýta. Stále hovorí, ale mami vrátime sa však," pokračovala. 

Postoj polície aj SIS, ktorá v tejto veci dala zamietavé stanovisko, je posledné týždne nemenný. "Ak cudzinecká polícia rozhoduje v tomto konaní o predĺžení pobytu, musí sa obrátiť na SIS. Je to podľa zákona, a podľa stanoviska SIS ďalej pokračujeme. Nemám k tomu viac čo dodať," vyjadrila sa k veci aj ministerka vnútra Denisa Saková. 

Je postup polície nezákonný?

Postup polície označila za nezákonný aj verejná ochrankyňa práv, preto vec preveruje Generálna prokuratúra. V rozhodnutí je totiž uvedená iba jedna veta, že je dôvodná obava, že Egypťan ohrozí bezpečnosť v štáte alebo verejný poriadok. Dôvody sú utajené. "Mali by tí ľudia vedieť, že keď ich vyhostia, prečo ich vyhostili. A keď je naozaj porušený, ten bezpečnostný záujem Slovenska, tak aký to je. Pretože takéto rozhodnutie je potom nepreskúmateľné. Dá sa pod to dať naozaj všetko," dodal k prípadu advokát Milan Ficek.  

Viac o tomto prípade sa dozviete aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy