Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Úrad pre osoby so zdravotným postihnutím tvrdí, že pani Margitu susedia diskriminujú. Výťah, ktorý potrebuje, stále nechcú
Zdielať na

Úrad pre osoby so zdravotným postihnutím tvrdí, že pani Margitu susedia diskriminujú. Výťah, ktorý potrebuje, stále nechcú

HUMENNÉ / Televízia JOJ pred pár dňami upozornila na trápenie 86-ročnej invalidnej ženy z Humenného. Aj keď dostala od úradu práce vyše 10-tisíc eur na schodiskový výťah, pre nesúhlas susedov ho v bytovke mať nebude. Na našu reportáž zareagovala komisárka Úradu pre osoby so zdravotným postihnutím. Vo veci preto začína konať. Tvrdí, že susedia pani Margitu diskriminujú.

"Bolo veľa ľudí, známych aj neznámych, podporili nielen moju mamu, ale aj ľudí, ktorí pomoc potrebujú a v takej situácii sa nachádzajú," povedala dcéra pani Margity, Gabriela Rohaľová. U susedov sa ale postoj nezmenil. Ba čo viac, zašlo to ešte ďalej. Babke dokonca na pevnú linku zavolal neznámy muž, tvrdiac, že je zo Zvolena s tým, aby sa z bytu odsťahovala. "Jak sa mám ja odsťahovať. To je moje známe prostredie, čo tu človek žije," uviedla Margita Kenderešová. 

Pani Gabriela by si mamu vzala k sebe domov. Obáva sa ale následkov. Keď sa totiž babka vrátila z nemocnice, nespoznávala svoj vlastný byt, hoci tu žije viac ako 30 rokov.  "Tá orientácia už nie je taká, ako by mala byť. Bojím sa," povedala so strachom jej dcéra. 

Komisárka tvrdí, že je diskriminovaná. Porušuje sa spektrum práv

Po našej reportáži sa o prípad začala zaujímať komisárka Úradu pre osoby so zdravotným postihnutím. Tvrdí, že 86-ročná pani Margita je zo strany vlastníkov ostatných bytov diskriminovaná. Vo veci preto začínajú konať. "Je porušovaný článok prístupnosť, osobná mobilita, nezávislý spôsob života, čiže celé spektrum práv, ktoré sú garantované dohovorom o právach telesne postihnutých," vysvetlila Zuzana Stavrovská, komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím. 

Susedia so schodiskovým výťahom nesúhlasia pre zúženie schodiska. "Keby tu sa spravil mechanizmus, tak by bolo úzke miesto napríklad pri sťahovaní. My sme odporučili schodolez, je to oveľa praktickejšie," povedal sused René. Komisárka to však narozdiel od susedov so schodolezom také jednoduché nevidí. "Vyžaduje, aby človek, ktorý ho obsluhuje, mal kondíciu, silu a vedel ovládať a je potrebný značný manipulačný priestor, s ktorým je potrebné sa vytočiť. Navyše schodolez je pomerne ťažký," poznamenala Stavrovská. 

Riešenie existuje

Práve schodisková stolička je podľa nej pre pani Margitu najvhodnejším riešením.  "Po odvysielaní relácie sme sa rozhodli, že začneme konať z vlastnej iniciatívy. Začneme komunikovať so spoločenstvom, môžeme uložiť opatrenia na to, aby spoločenstvo konalo v súlade s dohovorom o právach zdravotne postihnutím," pokračovala komisárka.  

Vzhľadom na to, že podobných prípadov je viac, Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím chce dosiahnuť novelizáciu o zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. "Aby nemohlo spoločenstvo vlastníkov bytov alebo vlastníci dať právo veta, neodsúhlasiť montáž zariadenia, ktoré umožní vlastníkovi bezbariérovo sa dostať z bytu. Ten istý problém vzniká aj pri vybudovaní bezbariérového vstupu do domu," podotkla. 

Aj keď sa situácia medzi susedmi zhoršila, pani Gabriela verí, že poukázanie na ich trápenie celú problematiku posunie správnou cestou. "Neľutujem. Neľutujem z toho dôvodu, aby veci, ktoré by mali patriť nielen starým ľuďom, ale každému, kto to potrebuje, aby nebolo tak ťažko dostať," dodala dcéra Gabriela. 

Viac o tomto prípade sa dozviete aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy