Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mladá školáčka prepadla chlapčenskej záľube. V modelárskom klube je jediným dievčaťom
Zdielať na

Mladá školáčka prepadla chlapčenskej záľube. V modelárskom klube je jediným dievčaťom

KOCHANOVCE  / 14-ročná školáčka úplne prepadla chlapčenskej záľube. Vyrába modely lietadiel a na oblohe s nimi s nadšením vystrája všakovaké kúsky. V modelárskom klube je jediným dievčaťom. Karolína z Kochanoviec nepozná nudu a počas školských prázdnin neoddychuje. Aj v najbližších týždňoch bude hodiny pracovať na konštruovaní modelov lietadiel.

Tejto záľube sa Karolína Kotuľáková z Kochanoviec venuje už viac ako 5 rokov. V klube leteckých modelárov je pritom jediné dievča. "Je to drevo, balza a ja to mám všetko vyzerať na súčiastky, polepiť, vybrúsiť a aj elektroniku zapojiť," opisuje letecká modelárka Karolína Kotuľáková. 

Na jednu zo súťaží ju zobral dedko a Karolíne lietadlá učarovali natoľko, že im úplne prepadla. Dovtedy čisto chlapčenský kolektív ju medzi seba bez problémov prijal. "Tým, že je sama dievča, tak chodím všade s ňou ako psychická podpora. Chalani jej pomáhajú, učia ju prvky aj všetko," hovorí mama modelárky Michaela Kotuľáková. 

Podľa slov mamy ide o prínosnú záľubu aj preto, že každý detský staviteľ musí dokonale ovládať odborné disciplíny. "Techniku hlavne, fyziku, matematiku ešte, každý prvok musí si vedieť vypočítať uhol, rýchlosť, ako lanko potiahnuť. Keďže aj ja sama učím technické predmety, asi to má zdedené," pousmiala sa mama modelárky. 

Vyrobenie tohto modelu Karolíne trvalo takmer rok. Je to však len časť práce. Aby s lietadlom dokázala stvárať všelijaké kúsky, musí trénovať. "Zostavu treba nacvičiť nejakú. Najzákladnejšie sú vlny, nízky let, výškový let, ešte sú aj ťažšie ako premet, súrad," približuje mladá modelárka. 

Lietať bude celá rodina

"Členkou som sa stala aj ja a ma chcú namotať, aby som začala lietať, len mne sa strašne točí hlava pritom," konštatuje mama modelárky. Kým školáci majú dva mesiace prázdnin, pre Karolínu vylihovanie končí už o chvíľu. "V júli oddychujem trošku a v auguste sa už do toho pustím. Chcem hlavne trénovať, s lietadlami lietať," dodáva Karolína. 

V Nitre sa stretli modelári historických lietadiel. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy