Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Farmári vysypali pred budovu NR SR hnoj. Reagujú tak na stavbu Dankovho stožiara
Zdielať na

VIDEO: Farmári vysypali pred budovu NR SR hnoj. Reagujú tak na stavbu Dankovho stožiara

BRATISLAVA / Farmári v sobotu ráno dorazili pred budovu Národnej rady. Na miesto, kde má pribudnúť 30- metrový stožiar vykydali niekoľko kilogramov hnoja. Za nápadom postaviť tento stožiar stojí predseda parlamentu Andrej Danko. Celkovo by stavba mala vyjsť na viac ako 30-tisíc eur. Podľa farmárov by sa mal Danko radšej venovať problémom v rezorte pôdohospodárstva, ako plytvať energiu na prezentovanie sa. PPA totiž podľa nich zákony vôbec nedodržiava.

Pred budovu NR SR okolo deviatej hodiny ráno dorazili farmári Patrik Magdoško a František Oravec. Na veľkej Tatre sem priviezli asi 3 tony hnoja. Ten vysypali rovno pred niekoľkometrovú dieru, kde by mali čoskoro postaviť 30- metrový stožiar. Celkovo stavba vyjde podľa predsedu parlamentu Andreja Danka na viac ako 30-tisíc eur, pričom istou sumou prispel on sám. Stavbu pritom Danko realizuje bez toho, aby ju konzultoval s hlavnou architektkou Bratislavy. Napriek tomu predseda parlamentu tvrdí, že nejde o jeho rozmar.

Po 16-tej hodine polícia pri Lovinobani zastavila nákladné auto dotyčných farmárov a odviedla ich na výsluch na policajnú stanicu. 

Pracovníci hospodárskej správy parlamentu so zamestnancami mesta napokon hnoj odpratali do kontajnera neďaleko bratislavského hradu. Kancelária národnej rady teraz chce vyčísliť škody, a ak suma a okolnosti incidentu naplnia skutkové podstaty trestného činu, podá trestné oznámenie. "V tej jame pracovali robotníci a je nepríjemné, keď tam nacúva auto a vysype hnoj, ktorý by mohol ohroziť statiku," uviedol Andrej Danko. 

Farmári chceli pôvodne vysypať hnoj do diery, no v nej sa už nachádza postavená kovová konštrukcia na ďalšie stavebné práce. "Pán Danko sa rozhodol si svojvoľne bez všetkého spraviť 30- metrový stožiar namiesto toho, aby riešil poľnohospodárstvo. A rezort, ktorý ma on ako predseda strany SNS na starosti, je v katastrofálnom stave," vyjadril sa Patrik Magdoško, ktorý je lídrom farmárskych protestov.  Do hnoja spoločne s Oravcom zapichli transparent, na ktorý napísali - 31 q. (poz.redak. 31 metrákov). Zemné práce stoja 16-tisíc bez DPH, ďalšie časti vyjdú na 38-tisíc. 

PPA podľa farmárov porušuje zákony

"Pán Andrej Danko, šéf Slovenskej národnej strany, ktorý ma pod kontrolou ministerstvo pôdohospodárstva a Pôdohospodársku platobnú agentúru, dáva viac energiu na prezent, prezentovanie sa, prestíž, ako na to, aby PPA dodržiavala zákony. Je nehanebné, že PPA, štátnemu orgánu, generálna prokuratúra musí poslať takzvaný protest prokurátora, že PPA nedodržiava zákony,"  vyhlásil pre budovou NR SR František Oravec. 

Podľa slov Magdoška si stožiarom robí Danko niečo, čo po ňom zostane. "Zostalo po ňom rozbité poľnohospodárstvo, v roku 2016 bola 41- percentná potravinová sebestačnosť. V roku 2017 bola 39-percentná, v 2018 bola 37- percentná potravinová sebestačnosť. Padáme, padáme. Toto je výsledok vlády Andreja Danka a pod vedením pani Gabriely Matečnej," dodal. 

Oravec priniesol aj dokumenty, v ktorých prokuratúra podľa jeho slov upozorňuje PPA, že nedodržiava zákony. "Dlhodobo poukazujeme na to, že PPA nedodržiava vládne nariadenie 342/2014. Je nám to ľúto, pán Danko pohnojil svojím prezentovaním, hnojíme aj my," dodal Oravec. Okrem transparentu, ktorý priniesli, mali na nákladiaku veľký nápis - Máme toho dosť.

Farmári takto reagujú už dlhodobo na situáciu s rezortom Matečnej a PPA. Nie je to ale po prvýkrát čo farmári v Bratislave vysypali hnoj. Urobili tak už vo februári pred budovou ministerstva pôdohospodárstva a pred Pôdohospodárskou platobnou agentúrou."Ministerka odignorovala 17 a pol tisíc farmárov a chová sa k nám, akoby sme boli hnoj. Toto je náš odkaz pre ňu a pre platobnú agentúru," uviedol vtedy Magdoško. ​Obe inštitúcie totiž podľa protestujúcich farmárov, geodetov a lesníkov kryjú subvenčné podvody a nedodržiavajú zákony. 

Viac sa dozviete aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy