Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Železničnú trať smerom do Bratislavy pred rokmi obsypali odpadom. TV JOJ sa na čiernu skládku pozrela aj teraz
Zdielať na

Železničnú trať smerom do Bratislavy pred rokmi obsypali odpadom. TV JOJ sa na čiernu skládku pozrela aj teraz

BRATISLAVA / Už niekoľko rokov víta návštevníkov hlavného mesta pohľad z vlaku na kopy smetí. Nachádzajú sa popri železničnej trati v smere do Bratislavy. Po šiestich rokoch sme sa vrátili k tejto téme a pozreli sme sa, aká je situácia dnes. Veľa sa, žiaľ, nezmenilo.

Pred 6 rokmi bol desaťkilometrový úsek trate od železničnej stanice Ivanka pri Dunaji po stanicu Bratislava-Vajnory bol priam obsypaný haldami smetí každého druhu. Medzi nimi sa nachádzal stavebný odpad, nábytok, ale aj nebezpečné kvapaliny. Keďže železnice podľa zákona nie sú za odpad zodpovedné, už vtedy tento problém predložili samospráve. 

"V prípade zloženia komunálneho odpadu alebo nejakého biologického odpadu to prechádzalo na mestskú čas alebo obec, ktorá hľadala vlastníka. Vyzývala ho na odstránenie tejto skládky po prijatí zákona v roku 2015 táto kompetencia prechádza na okresný úrad," povedal Michal Vlček, starosta Vajnor. 

Kto môže za odpad?

Aj po niekoľkých rokoch sa odpad stále nachádza popri železničnej trati. Drvivú väčšinu však momentálne zakrýva zeleň. Podľa miestnych chatárov môžu za smeti v okolí aj niektorí majitelia chatiek. Okrem toho, svoju časť podielu majú mať podľa jedného majiteľa aj kamionisti, ktorí nocujú v blízkosti neďalekej firmy.    

V roli kompetentného orgánu dnes stojí Okresný úrad v Bratislave. V prípade, ak v boji proti skládkam neuspeje, časť povinnosti opäť spadá aj pod mestskú časť. Tá je vtedy zodpovedná za odstránenie komunálneho a drobného stavebného odpadu. Zvyšok má na starosti okresný úrad.  "Vo veci čiernych skládok v úseku trate Ivanka pri Dunaji - Bratislava Vajnory zaslali Železnice Slovenskej republiky na okresný úrad - odbor starostlivosti o životné prostredie celkovo osem oznámení o uložení odpadu," vyjadril sa hovorca ŽSR Michal Lukáč.

"Sú spracúvané podľa závažnosti a aktuálnej kapacitnej vyťaženosti zamestnancov, vzhľadom na to, že množstvo prichádzajúcich podnetov o existencii čiernych skládok v rámci celej Bratislavy ďaleko presahuje ich personálne kapacity," informovala Petra Friese, z tlačového odboru ministerstva vnútra.  

"My sme v minulosti v roku 2016 aj 2017 podnikli kroky, aby sme nejakú časť toho odpadu odstránili. V súčasnosti komunikujeme so železnicami," poznamenal starosta Vajnor. V žiadnom zo zatiaľ riešených prípadov sa nezistila osoba zodpovedná za nezákonné umiestnenie odpadu. 

Pokuta nie je jediný trest

V opačnom prípade by páchateľom mohla hroziť nie len pokuta ale aj pobyt za mrežami. Podľa štatistík začala polícia v roku 2018 trestné konanie v 216 podobných prípadoch v rámci Slovenska, avšak páchateľ bol zistený len v 24 prípadoch.

"Rozpätie sankcií sa pohybuje od vyriešenia situácie dohovorom alebo uložením pokuty za priestupok a povinnosťou odstrániť odpad za náklady porušovateľa zákona až po odsúdenie na trest odňatia slobody, v tých závažnejších prípadoch až na osem rokov," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. 

MÁTE AJ VY V OKOLÍ ČIERNU SKLÁDKU? FOTOGRAFIE S LOKALIZÁCIOU NÁM MÔŽETE POSIELAŤ NA ADRESU: krimi@joj.sk alebo  e-redakcia@joj.sk 

Odpadu pribúda hlavne v lete po oslavách a grilovačkách. Mestá a dediny s nelegálnymi skládkami stále bojujú:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy