Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vlani povodne, teraz sucho. Nočnou morou v Tatrách sú bezohľadní turisti
Zdielať na

Vlani povodne, teraz sucho. Nočnou morou v Tatrách sú bezohľadní turisti

VYSOKÉ TATRY / Minulý rok vyvádzala vo Vysokých Tatrách veľká voda, teraz je vody v národnom parku dosť málo. Lesníkom sa o minuloročných povodniach hovorí ťažko, ale v týchto dňoch majú iné starosti. Nočnou morou sú turisti, ktorí si pokojne rozložia oheň aj v piatom stupni ochrany.

Júl 2018 pripravil smutný pohľad pre lesníka na to, ako mu obrovská prívalová vlna pustoší jeho ochranný obvod. Voda zničila drevené mostíky, zatopila turistické chodníky, posunula korytá riek a zanechala po sebe skazu. "To bolo nezabudnuteľné. Po ceste sa nedalo dostať dole, mali sme miestami dva metre vody na ceste," uviedol Martin Stodola, lesník v Bielovodskej doline. "Takých 70-80 % máme robôt hotových. Potrebujeme tam ešte poopravovať niektoré časti, aby sme vrátili ten pôvodný luxus tých chodníkov, ako bol pred povodňou," dodal Ján Slivinský, vedúci ochranného obvodu Tatranská Javorina. 

​Pre Vysoké Tatry platia výstrahy aj teraz, paradoxne úplne iné ako minulý rok. "Počas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov, čo sa týka štátnych lesov TANAP-u, tak my máme v teréne protipožiarne hliadky, ktoré monitorujú celé územie TANAP-u," informovala Martina Petránová, hovorkyňa TANAP-u. Lesníci sa najviac boja ohňa v piatom stupni ochrany v Bielovodskej doline. "Máme možnosť vidieť množstvo odumretého lesa, ktoré v dňoch, keď je sucho, je naozaj zápalným prostredím," vysvetlil Ján Slivinský.

Pre bežného turistu to v takomto režime znamená dodržiavať základné veci, nezakladať oheň a v lese nefajčiť. A ešte jedna vec, ktorá môže byť nebezpečná. "Odhadzovať plastové fľaše s vodou, lebo to môže vytvoriť šošovku a vznikne požiar," vysvetlil Martin Stodola. Chlapi ľudom všetko trpezlivo vysvetlia a aj im poradia. "Minulý týždeň sme tu takých mali, čo sa rozhodli si ohník založiť," dodal Martin Stodola.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy