Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Diskriminácia či pozitívna motivácia? Rodičia žiakov v rómskej osade majú platiť za družinu o polovicu menšie poplatky
Zdielať na

Diskriminácia či pozitívna motivácia? Rodičia žiakov v rómskej osade majú platiť za družinu o polovicu menšie poplatky

HUMENNÉ / Je to diskriminácia alebo pozitívna motivácia? Konečné slovo bude zrejme mať prokuratúra. O podnete hovorí jeden z humenských poslancov. Šokovalo ho, že rodičia žiakov v rómskej osade Podskalka majú platiť za školskú družinu o polovicu menšie poplatky - nie desať eur, ale iba päť. Rodičia však aj pri tejto sume zvažujú, či dieťa do družiny dajú. Riaditeľ sa obáva, že detí v družine ubudne. Rómskym žiakom pritom škola ponúka celodenný výchovný systém.

Doteraz platili v humenských školách od troch eur vyššie. Niekde poplatok riaditelia zvýšili aj na 12 eur, v škole v osade Podskalka bol problém už aj pri vyberaní základného trojeurového poplatku. Nové všeobecne záväzné nariadenie malo poplatok zastropovať na jednotných 10 eur.

"My sme platili tri eurá. Zvýšenie poplatku by bolo viac ako trojnásobné u nás. To je dosť neakceptovateľné," poukazuje riaditeľ základnej školy v Podskalke Norbert Koscelník. "Odkiaľ toľko peňazí? Tak ešte 5 eur, dobre, ale 10 eur, to je veľa," vraví otec školáka Emil. 

Nerovnosť v poplatku 

"My sme určili pásmo jednotné, teda v plnoorganizovaných školách sa bude vyberať 10 eur a v neplnoorganizovanej škole 5 eur," informuje primátor mesta Humenné Miloš Meričko. 

Neplnoorganizovaná na území mesta je len jedna škola. Práve v osade. Majú tam nultý a prvé dva ročníky. Cez poslancov VZN-ko prešlo, primátor je rozhodnutý podpísať ho. Ak sa tak stane, tento poslanec sa chce obrátiť na prokuratúru.

"Podľa ústavy všetci ľudia sú rovní bez ohľadu na rasu. Preto som šokovaný z toho, že žiaci siedmich nerómskych ZŠ v Humennom majú platiť za družinu dvojnásobne väčší poplatok," búri sa poslanec Ivan Hopta. 

Vymiznú deti 

Základnú školu v rómskej osade Podskalka navštevuje asi 70 detí, pričom do poobedňajšieho školského klubu chodia takmer všetky. "Ak sa enormne zvýšia poplatky, tak sa obávam, že deti napokon nebudú chodiť," obáva sa primátor. 

"Je to aj o tom, že dieťa získa denný režim, ktorý keď nezačneme od začiatku u detí pestovať, je to dosť problematické vo vyššom veku," verí riaditeľ školy. Súhlasí s tým aj primátor, ktorý si myslí, že vzdelanie je to najdôležitejšie, čo môžme pre rómske komunity urobiť. 

Pozitívna motivácia

Kým však prokuratúra rozhodne, samospráva sa chce obrátiť na odbor školstva na okresnom úrade, aby vedeli, ako majú v septembri poplatky nastaviť. Poslanec vraví, že jeho návrh jednotného päťeurového poplatku pre všetky školy neprešiel. Hovorí o diskriminácii. Riaditeľ zas o pozitívnej motivácii. "Ja to beriem ako pozitívum toho, že chceme s našimi deťmi pracovať," dodal Koscelník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy