Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenská obec sa mení na veľké parkovisko. Miestni tvrdia, že niektoré autá tam stoja už aj rok
Zdielať na

Slovenská obec sa mení na veľké parkovisko. Miestni tvrdia, že niektoré autá tam stoja už aj rok

VEĽKÉ SLEMENCE / V prihraničnej obci Veľké Slemence sa hromadia autá so zahraničnými evidenčnými číslami. Naši východní susedia ich tam nechávajú opustené, aby sa vyhli plateniu vysokých poplatkov. Niektoré tam stoja aj niekoľko mesiacov. Najhoršia situácia je počas víkendov a sviatkov, keď je na hranici nával ľudí. Obec sa vtedy mení na jedno veľké parkovisko.

Hraničný priechod Veľké Slemence je určený len pre peších. Cestujúci si preto musia nechať svoje autá na parkovisku. To však z väčšej časti zaplnili Ukrajinci svojimi autami. "Pracujú buď na Slovensku v Česku, Maďarsku a keď sa vrátia na dovolenku, tak autá nechávajú tu, niekedy aj mesiace," uviedol starosta obce Ľudovít Tóth.

​Ukrajinci to robia pre príliš vysoké poplatky, ktoré súvisia s prepisom auta z európskej únie na ukrajinské značky. Najlacnejší spôsob, ako sa môžu dostať domov je nechať auto v blízkosti hraničného priechodu. "Za evidenciu motorových vozidiel tam treba zaplatiť a kvôli tomu radšej tu nechávajú autá," vysvetlil Ľudovít Tóth.

Podľa starostu obce je situácia kritická najmä počas víkendov. Autá sú vraj vtedy roztrúsené takmer po celej dedine. Stane sa, že vodiči nimi zablokujú domácim vchod na vlastný pozemok. "Keď mám hostí napríklad, tak vôbec nevedia zaparkovať pred mojím domom. Preto sme vyložili kamene," opísala situáciu miestna obyvateľka. 

"Máme tu dve parkoviská. Jedno pri obecnom úrade a druhé pri cintoríne," povedal starosta. Parkovisko kapacitne už nepostačuje. Obec ho preto plánuje rozšíriť. "Hneď vedľa sme kúpili druhú parcelu, tak tam bude," dodal. Na parkovisku je množstvo áut so zahraničnými evidenčnými číslami. Niektoré tam očividne stoja už dlhé mesiace. Je otázne, či sa pre ne ich majitelia ešte niekedy vrátia. "Niektoré aj rok stoja," potvrdila miestna obyvateľka.  "Pri kostole máme jedno auto, ktoré tam stojí už tretí mesiac. Je na ňom slovenská značka, ale neviem komu patrí," povedal starosta. "Parkovanie je tu katastrofa, ja si myslím, že keby tu bolo 5 parkovísk aj to by bolo málo," dodala obyvateľka obce. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy