Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nová právomoc policajtov? Ak nezaplatíte pokutu, môžu vám zadržať EČV
Zdielať na

Nová právomoc policajtov? Ak nezaplatíte pokutu, môžu vám zadržať EČV

Archívna reportáž

Viete, v ktorých prípadoch môžete prísť o vodičský preukaz? Polícia vám ho môže zadržať aj na 5 rokov

BRATISLAVA / Vodiči by po novom mohli prísť o doklady aj evidenčné číslo auta pre nezaplatené pokuty. Policajti ich môžu zastaviť priamo na ceste v prípade, že majiteľ auta nezaplatil pokutu udelenú v rámci objektívnej zodpovednosti. Zmeny navrhlo ministerstvo vnútra v novele zákona o cestnej premávke.

Auto bez EČV a dokladov nie je možné používať, a tak by policajtom mohlo slúžiť ako zábezpeka pri nezaplatených pokutách. "Polícia by doklady a EČV vrátila majiteľovi až po zaplatení pokuty," vysvetlilo ministerstvo vnútra. Novela chce zaviesť tiež nový druh sankčného konania – blokové konanie o správnom delikte držiteľa vozidla, o zmenách, ktoré rezort navrhuje informoval spravodajský portál teraz.sk. Dotklo by sa vodičov, ktorí s daným vozidlom v minulosti porušili pravidlá cestnej premávky, no neboli pokutovaní prostredníctvom objektívnej zodpovednosti, pretože sa nepodarilo na základe EČV zistiť adresu majiteľa.

Ak policajt príde na ceste do kontaktu s týmto vozidlom, po novom by mohol uložiť rovnakú pokutu vodičovi.

Ak by vodič odmietol pokutu zaplatiť, bude musieť zložiť kauciu vo výške pokuty, ktorá by sa mu vrátila len po uložení riadnej pokuty. V opačnom prípade by prepadla v prospech štátu. "V prípade, že vodič nebude chcieť zaplatiť ani kauciu, mal by prísť o doklady a evidenčné číslo," uvádza sa v novele. Tieto opatrenia sa sústredia predovšetkým na zahraničné vozidlá, pri ktorých je na základe objektívnej zodpovednosti ťažké vymáhať uložené sankcie. 

"Rovnaký postup ako je navrhovaný pri objektívnej zodpovednosti za porušenie pravidiel cestnej premávky sa navrhuje implementovať aj do objektívnej zodpovednosti za vedenie vozidla bez diaľničnej známky a bez uhradeného mýta," píše sa v návrhu novely zákona, ktorý vláda už schválila. 
Po odobrení parlamentom a prezidentkou by mohla vystúpiť do platnosti 1. novembra 2019.

Viete, kedy si môžete zavolať na pomoc Diaľničnú patrolu? Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy