Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VIDEO: Líščie mláďa sa chytilo do zakázanej pasce, potom ho zahnali psy do potoka
Zdielať na

VIDEO: Líščie mláďa sa chytilo do zakázanej pasce, potom ho zahnali psy do potoka

VYŠNÝ KUBÍN / V Okolí Vyšného Kubína zrejme niekomu veľmi prekážajú líšky a nastražil im zákonom nepovolenú pascu. Chytilo sa do nej líščie mláďa. Na pomoc mu bežali chatári.

"Bola som na záhrade a videla som ako beží líška s pascou na nohe. Mňa vyrušil ten hluk," povedala dovolenkárka  Zuzana Klučiarová. "Chytila sa do želiez, čo je zakázané používať na chytanie zvierat,"  povedal expert na divokú prírodu Miloš Majda.  Zviera s pascou na nohe dokonca naháňali aj psy. 

Psy líščie mladá zahnali do potoka. Tam ho ratovali ľudia, prehodili cez líšku deku a dali ju do vreca. Zranené zviera dali do odbornej starostlivosti. "Má otvorenú zlomeninu, noha jej plentá na kožke," povedal ochranca zvierat Miloš Majda. Zrejme do pasce sa chytila niekde v dedine a na labke ju nemala dlho. "Líška, keď je dlhšie v železách je schopná si odhryznúť aj nohu. Ona si chce zachrániť život, tak obetuje nohu," pokračoval Majda. 

Líška teraz podstúpi operáciu. Nie je vylúčené, že jej ju amputujú. "Prekvapilo ma ako je možné, že bola niekde nastražená pasca. Rozumiem miestnym, ktorým kuny a líšky drhnú hydinu. Ale na druhú stranu, toto nie je spôsob ako zabrániť pohybu tých líšok," dodala Klučiarová.

 "V súvislosti s predmetnou udalosťou prebieha vyšetrovanie vo veci podozrenia z prečinu pytliactva. V súčasnej dobe na prípade intenzívne pracujeme a vykonávame všetky potrebné prvotné úkony a opatrenia v zmysle Trestného poriadku za účelom jeho objasnenia. Z uvedeného dôvodu nie je možné poskytnúť k prípadu žiadne bližšie informácie," dodal policajný hovorca Radko Moravčík. 

Pozrite si video o dramatickej záchrane srnky:


 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy