Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na juhu sa začala žatva. Do práce povolali aj redaktorku TV JOJ
Zdielať na

Na juhu sa začala žatva. Do práce povolali aj redaktorku TV JOJ

KOMÁRNO / V Komárňanskom okrese už začali so žatvou. V závislosti od počasia by sa mala naplno rozbehnúť od budúceho týždňa. O úrode je však predčasné hovoriť, pretože to, čo je ešte vonku, závisí od počasia.

"Jačmeň keď už má klasy do zeme, to znamená, že hovoríme, že už háčkuje, to je už to obdobie, keď poľnohospodári musia byť bdelí a každý deň sledovať, kedy je to správne počasie a tá správna doba, kedy treba kosiť," vysvetlil Alexander Pastorek z AGROCOOP IMEĽ.

Na ľahších pôdach juhu Slovenska sa už pustili do žatvy. Aj keď podľa farmárov čím neskôr žatva začne, tým je predpoklad na lepšie výsledky – zrná sú plnšie a lepšej kvality. "Ja asi 35. rok robím v poľnohospodárstve a okrem vlaňajšieho roka sme nikdy nezačínali v júni, vždy sme začínali v júli," povedal Pastorek. O tom, či studený máj skutočne prinesie do stodoly raj, je zatiaľ predčasné hovoriť. 

"Netreba zabudnúť, že apríl bol suchý, sme pokosili jednu parcelu, kde bola úroda nad 7 tonami, čo sa považuje za dobrú úrodu, zas tá druhá parcela mala 5 ton, počkajme koniec," pokračuje Pastorek. Jedným z dôvodov môže byť výrazný rozdiel v tvorbe atmosférických zrážok, aj v rámci jedného katastra. "Často sa stáva, že na začiatku chotára výdatne prší, no na druhej strane podniku nespadne ani jedna kvapka vody," vysvetlil Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Po roku si kombajnisti opäť sadli do strojov, ktoré majú pod kapotou viac ako 300 koní. Možnosť vyskúšať si najväčšiu kosačku, spojenú mláťačkou „na živo“ bola pre štáb TV JOJ neodolateľná. V klimatizovanej kabíne, kde plynový pedál a spojku nahradil joystick, sa kosilo jedna radosť. Samozrejme pod dohľadom profesionála.

"Slovensko produkuje toľko husto siatych obilovín, že fakt jedna z plodín, kde pokrývame sebestačnosť, samozrejme sa posúvame v nadmorských výškach vyššie, čiže kolegovia robia aj plodiny, ktoré pred 10 -15 rokmi nerobili," dodáva Pastorek. Žatevné práce na 700 ha hustosiatych obilovín v Imeli by mali dokončiť do dvoch týždňov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy