Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Niektoré krajiny chystajú tresty pre smombiekov - chodcov s mobilom v ruke
Zdielať na

Niektoré krajiny chystajú tresty pre smombiekov - chodcov s mobilom v ruke

BRATISLAVA / Poznáte to. SMSkovanie, kontrola emailov či surfovanie na internete. Činnosti, ktoré nás dnes sprevádzajú úplne všade. Aj tam, kde by nemali, ako napríklad v premávke. Zašlo to tak ďaleko, že niektoré krajiny chystajú prísne tresty pre chodcov, ktorí používajú smartfóny na priechodoch.

"Je naozaj ťažké nevšimnúť si ľudí, ktorí pri chôdzi posielajú správy, no je alarmujúce, koľko ľudí v tom pokračuje aj keď prechádza cez cestu. Chceme, aby si New Yorčania uvedomili, že je naozaj v poriadku počkať päť sekúnd," uviedol senátor štátu New York John Liu. Štát New York je už len krok k tomu, aby schválil pokutovanie chodcov. Sankcie sa majú hýbať od 25 do 250 dolárov. Prvenstvo v tomto smere patrí mestu Honolulu na Havaji, ktoré pokutovanie zaviedlo už v roku 2017. Ešte pred tým sa istá politička v štáte New Jersey snažila zákonom umožniť sankcie 50 dolárov či dokonca 15 dní väzenia. Návrh neprešiel.

S týmto neduhom ale bojujú aj európske krajiny. V Nemecku či v Belgicku montujú semafory na zem. V švédskom Štokholme dokonca vytvorili špeciálnu dopravnú značku - Vodiči, zvýšte opatrnosť, cez cestu prechádzajú smombies. Názov dopravnej značky vznikol zo slov smartfón a zombies - smombies.

Nájdeme ich neúrekom aj u nás. Pozreli sme sa na jeden z frekventovaných priechodov v Bratislave. Dopravní analytici na riziko v cestnej premávke pre nepozornosť v súvislosti s používaním mobilov poukazujú vo viacerých krajinách. Ani Slovensko nie je výnimkou. Analytik Jozef Drahovský navrhol zaradiť do zákona sankcie pre takýchto chodcov už pred niekoľkými rokmi. "Asi tri návrhy zmeny zákona o cestnej premávke dozadu počas verejného pripomienkovania, dával som návrh, aby chodcom bolo na priechode zakázané počúvanie hudby a písanie sms správ. Vtedy ma z ministerstva vnútra vysmiali, že to treba robiť opačne - chodcom treba dať väčšie práva a nie im práva uberať," povedal dopravný analytik Jozef Drahovský. 

"Vo vládou schválenom návrhu zákona sankcionovanie chodcov na priechodoch za používanie mobilného telefónu nie je riešené. Legislatívny proces ale ešte nebol ukončený. Nevylučuje to možnosť, že v parlamente padnú aj iné návrhy," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese. Predsa len keď vláda nedávno schválila prísnejšie postihy u vodičov, ktorí za volantom nesmú mať čo i len telefón v ruke, nie je vylúčené, že podobným spôsobom by sa mohli v parlamente začať riešiť aj chodci.

Riešiť by sa malo nielen sms-kovanie chodcov prechádzajúcich cez cestu, ale aj počúvanie hudby cez slúchadlá. V praxi totiž nemusia včas začuť napríklad blížiace sa záchranné zložky. "Nepočujú záchranné zložky ako sanitky, hasičov, preto všetci navrhujú, aby do legislatívy jednotlivých krajín pribudol zákaz používania mobilu pre chodcov pri prechádzaní cez vozovku a je jedno či na priechode alebo riadenom, neriadenom, alebo len cez cestu," dodal Drahovský. 

Tieto návrhy sa ale často do zákona nedostávajú, pretože podla dopravného analytika je aktuálne veľmi silná lobby chodcov. Dôkazom je aj navrhovaná absolútna prednosť chodcov v rámci návrhu novely cestného zákona. Čo znamená, že chodec by sa vôbec nemusel pozerať na prichádzajúce autá, ale mohol by hocikedy do vozovky vstúpiť. "Našťastie, to neprešlo ani v návrhoch ani v texte zákona takáto vec nie je. Je to zlý, lebo chodec pred vstúpením na vozovku je povinný sa pozrieť, či prichádzajú autá, či prichádza koľajové vozidlo, tomu je povinný dať prednosť, taktiež je povinný dať prednosť všetkým záchranným zložkám s majákom," uviedol Drahovský.

Či sa teda niekedy v budúcnosti zaradí do legislatívy cestného zákona aj postih pre tzv. "smombies" a teda chodcov prechádzajúcich cez cestu a pri tom hľadiacich do mobilu, je nateraz otázne. "Veľmi závisí od krajiny. Ja si myslím na Slovensku sa dostane to do zákona, až keď bude veľa úmrtí chodcov, práve z tohto dôvodu," tvrdí Drahovský.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy