Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko má tiež svoje teplotné rekordy. Aké leto môžeme očakávať?
Zdielať na

Slovensko má tiež svoje teplotné rekordy. Aké leto môžeme očakávať?

BRATISLA / V piatok sa nám oficiálne začalo leto – teda z toho astronomického pohľadu. Z pohľadu horúčav sa totiž začalo predsa len skôr a mnohí vyrážajú na dovolenku už tento týždeň. Aké počasie nás čaká na Slovensku a aké v tradičných dovolenkových destináciách to prezradila Miriam Jarošová.

Klasické slovenske leto vôbec nezvyklo byť také horúce. Mierna oblačnosť, sem tam prehánky a maximálna teplota 22 až 23 stupňov Celzia na severe a 29 stupňov na juhu Slovenska - takéto počasie mali Slováci okolo roku 1988. "Až po roku 1990 sa začali také letá, kedy bolo niekoľko tropických dní za sebou a kedy sme mali ešte pocit, že 32 stupňov je obrovské teplo," vraví meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Pozrite si prehľad miest s rekordnými teplotami: 

TV JOJ

TV JOJ

​Roky 2007 a 2013 boli nadpriemerne horúce roky. "To boli roky, ktoré naše klimatické pásmo, v ktorom sa pohybujeme, vrátilo alebo posunu tak na sever Chorvátska alebo Talianska, " dodala Jarošová.  

Aké bude leto 2019?

Podľa meteorologičky môžme očakávať z každého po troške. "Určite bude pár dní, ktoré budú veľmi horúce a prinesú aj veľmi silné búrky a ak si môžem trúfnuť, tak toto leto sa nebude ničím odlišovať od predchádzajúcich rokov. To znamená, že bude veľmi teplé, treba sa pripraviť na horúce, suché a dusné leto," dodala.   

Súvisiace články

Najčítanejšie správy