Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čaputová a Pellegrini sa brodili blatom a počas búrky a krupobitia stáli pod jedným dáždnikom
Zdielať na

Čaputová a Pellegrini sa brodili blatom a počas búrky a krupobitia stáli pod jedným dáždnikom

KALIŠTE / Počasie v sobotu neprialo. Nad Kališťom (okr. Banská Bystrica), kde sa konala pietna spomienka na vypálenie osady počas druhej svetovej vojny, hrmelo a padali aj krúpy. Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Peter Pellegrini sa brodili v blate a ocitli sa nezvyčajne blízko - pod jedným dáždnikom.

Pietnu spomienku na obete Nemcami vypáleného Kališťa výrazne poznačilo počasie. Ľudia sa tak k pamätníku brodili blatom, nevyhla sa tomu ani prezidentka Zuzana Čaputová v čiernych lodičkách.

Pre hustý dážď a krúpy museli dokonca skrátiť aj oficiálny program. Počas ktorého stál premiér vedľa prezidentky pod jedným dáždnikom.

"Asi sa na mňa pánboh hnevá. Žijeme v dobe mieru, musíme prísť a pripomínať si to za každého počasia," povedal Pellegrini. "Je to ľudská tragédia, nemôžme to už dopustiť," dodala prezidentka.

Osadu Kalište vypálili nacisti 18. marca 1945, bola to pomsta za to, že domáci pomáhali partizánom. Štyridsaťšesť ľudí zavraždili a popolom ľahli desiatky domov. "Okolo 3 500 ľudí sa ukrývalo a asi 200 ľudí z osady im pomáhalo, čo nebolo jednoduché," hovorí riaditeľ múzea SNP Stanislav Mičev.

Na spomienku na Kalište prišiel aj syn Arieha Kleina až z Izraela. Jeho otec bol jedným z mála, ktorý vraždenie nacistov prežil. Rodina cestuje na pietnu spomienku každý rok. "Mal šťastie, na druhom konci horiaceho domu bolo okno kadiaľ vyskočil a utiekol do lesa. Bol vážne postrelený, ale prežil," opísal syn Arieha Kleina

Súvisiace články

Najčítanejšie správy