Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Sklad solidarity v Snine pomáha ľuďom v sociálnej núdzi. Pomoc je neobmedzená
Zdielať na

Sklad solidarity v Snine pomáha ľuďom v sociálnej núdzi. Pomoc je neobmedzená

SNINA / Jedni druhým nedovolia, aby spadli v živote až na dno. Príklad solidárnosti sa v týchto dňoch ukázal aj v Snine. V meste vznikol sklad solidarity a bude slúžiť ľuďom, ktorí sa ocitli v sociálnej núdzi. Zo skladu si môžu odniesť nie jednu, ale niekoľko vecí.

"My sme šesťčlenná rodina. Nemáme toľko peňazí, aby sme si mohli dovoliť kúpiť také veci. Z 522 eur na mesiac žijeme," uviedla obyvateľka Sniny. V sklade solidarity ľudia nájdu okrem drobného nábytku či spotrebičov aj veci pre deti.

"Každý má v domácnosti veci, ktoré nepotrebuje a môže to darovať ostatným ľuďom, ktorí to ešte vedia zúžitkovať," povedala zakladateľka skladu solidarity v Snine Jozefína Obšitniková. S dobrovoľníctvom má organizácia dlhoročné skúsenosti. Ľuďom v núdzi z regiónu poskytujú aj potravinovú pomoc. Rodiny vyberajú v spolupráci s mestom. "Máme prehľad o domácnostiach, ktoré by túto pomoc mohli potrebovať," uviedla Obšitniková.

"Tu sa ukazuje, že bez ohľadu na to, či ide o malú obec alebo mesto, v rade ide o komunity ľudí, ktorí sú k sebe tak solidárni, že nedovolia tým, ktorí sú v zložitej životnej situácii spadnúť do sociálnej tiesne," povedal Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska. 

Spočiatku sa stretli aj s ostýchavosťou či s predsudkami. Ľudia si ale na sklad solidarity zvykli. Zobrať si môžu aj viacero vecí, nielen jednu. "Ani tak nejde o ostýchavosť ako o signál, že aj v chudobnejších regiónoch sú ľudia bohatší na skúsenosť, vôľu a chuť pomôcť ostatným," dodal Kaliňák. 

Dve rodiny s malými chlapcami založili občianske združenie, aby pomohli nepočujúcim deťom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy