Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Silný dážď a šoférovanie vozidla. Smrteľná kombinácia, ak neovládate pravidlá
Zdielať na

Silný dážď a šoférovanie vozidla. Smrteľná kombinácia, ak neovládate pravidlá

Prietrž mračien na strednom Slovensku spôsobila problémy na cestách. Autá sa šmýkali. Nehody boli na viacerých úsekoch R1 medzi Banskou Bystricou až po Žiar nad Hronom.

Hustý lejak, v ktorom bolo miestami vidieť sotva na pár metrov spôsobil na rýchlostnej ceste chaos. "Problém nastáva už pri prvých kvapkách dažďa, ktoré na ceste namočia prach a vytvoria z toho takú klzkú hmotnú kašu a priľnavosť je doslova polovičná oproti tomu, ako to bolo na suchej ceste," opísal automobilový pretekár Rasťo Chvála. 

"Môžete mať aj najlepšie auto na svete, ale vždy ho spájajú s cestou pneumatiky. Ak sa tie dostanú na vodu, tak ste vo vzduchu, vtedy vám nepomôže žiaden systém, " dodáva Chvála. "Pri náhlom daždi je potrebné skutočne znížiť rýchlosť, nakoľko na mokrej vozovke hrozí nebezpečenstvo šmyku Rýchlou a nebezpečnou jazdou ohrozujete nielen seba, ale aj svojich spolucestujúcich," informuje hovorkyňa banskobystrickej polície Petra Kováčiková. 

"Zvlášť, keď je prietrž mračien alebo veľa vody na vozovke, alebo keď vidíte tie koľaje s vodou, nejazdiť v tých koľajách, ale hlavne jazdiť pomalšie. Tu platí pravidlo, že čím je rýchlejšie, lepšie vozidlo s väčšími kolesami, tým pomalšie musíte jazdiť. Maximálne 90 km/h a viac nie," radí Chvála. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy