Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prúd bral všetko, čo mu stálo v ceste. Hasiči odčerpávali vodu z pivníc aj domov
Zdielať na

Prúd bral všetko, čo mu stálo v ceste. Hasiči odčerpávali vodu z pivníc aj domov

Silné búrky spôsobili na Strednom Slovensku záplavy

BANSKÁ BYSTRICA / Prietrž mračien aj padajúce krúpy opäť potrápili stredné Slovensko. Tentokrát postavili záplavy na nohy obyvateľov viacerých obcí v okolí Banskej Bystrice. Voda sa liala z kopcov, končila vo dvoroch, garážach, pivniciach aj domoch.

Desiatky dobrovoľníkov a profesionálov pomáhali ľuďom v zaplavených oblastiach pri Banskej Bystrici. Silný dážď, ktorý sa včera večer prehnal stredným Slovenskom, trval síce iba 15 minút, aj napriek tomu napáchal veľké škody.

​Voda aj veľké krúpy sa liali dolu kopcami a vytopilo domy aj dvory v obciach Poniky, Ponická Huta či Oravce pri Banskej Bystrici."V Ponikách a v okolí bola prietrž mračien s obrovským množstvom zrážok, kde pivnice začalo vytápať, mali sme dva kritické úseky," informuje o situácii dobrovoľník Pavol Lomen.

Silný prúd bral všetko, čo mu stálo v ceste. Ľuďom z postihnutých domov pomáhali miestni dobrovoľníci aj profesionálni hasiči. Odčerpávali vodu zo zaplavených dvorov, pivníc či garáži. Zatopilo však aj niekoľko ciest, v susedných Oravciach sa dokonca vylial potok.

Voda sa dostala na cestu a so sebou strhla aj drevené mostíky pri domoch. Niečo takéto si domáci nepamätajú. Prúd bol taký silný, že poškodil aj most. "Bojím sa toho, aby nepadol," dodáva starostka obce Oravce Anna Filipčová. Strach majú aj o úrodu, na poliach totiž pováľalo obilie a to, čo si povysádzali v záhradách, zobrala voda. 

Silná búrka sa prehnala aj okolím Spišského hradu. V Spišskom Podhradí primátor dokonca vyhlásil mimoriadnu situáciu. Viac informácií vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy