Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Malí záchrancovia sú veľkí hrdinovia. S chladnou hlavou reagujú v život ohrozujúcich situáciách
Zdielať na

Malí záchrancovia sú veľkí hrdinovia. S chladnou hlavou reagujú v život ohrozujúcich situáciách

BRATISLAVA / Zachránili život kamarátom, spolužiakom alebo rodičom. Jednoducho zodvihli telefón a privolali pomoc alebo ju dokonca sami poskytli. Sú to ešte deti, no aj napriek tomu si dokázali zachovať chladnú hlavu v situáciách, keď by mnohí dospelí spanikárili. Deti záchrancovia.

Najlepšie sa cítia na detskom ihrisku, kde môžu stavať pieskové bábovky alebo využiť šmykľavky. No sú z nich často novodobí hrdinovia, dokážu totiž na pomoc privolať nielen záchranárov, ale aj policajtov a hasičov. "Veľakrát ma prekvapia, nielen mňa, ale aj operátorov našich, pretože už deti v materskej škôlke vedia o telefónnych číslach 112, 155 a 150 veľmi veľa. Musím pochváliť aj učiteľov, že tá informovanosť z roka na rok rastie," uvieda Iveta Krchnavá, odborný radca pre systém na linke 112.

Zrejme zlodeji dobodali pána Milana na vlastnom dvore. Samko poskytol dedkovi prvú pomoc, tlačil mu na rany, aby nevykrvácal. Robkov príbeh napísala pani učiteľka. Mal len sedem rokov, keď zachránil svoju babku. 

Políciu, záchranárov či hasičov deti udivujú nielen tým, že vedia, koho privolať na pomoc a aké telefónne číslo použiť, ale aj svojou pohotovosťou, zachovaním si chladnej hlavy či tým, že vedia opísať, kde sú a čo sa stalo. "Treba povedať, že presnú štatistiku o volaniach detí na tiesňovú linku si nevedieme, ale na druhej strane, aj keď sú tieto telefonáty sporadické, sami operátori hovoria, že častokrát býva spolupráca s detským volajúcim lepšia, ako s dospelým a je to preto, že dieťa dokáže počúvať, lepšie odpovedá na otázky operátora a vie aj potom veľmi pekne reagovať na jeho pokyny," prisvedčila Alena Krčová, hovorkyňa OS ZZS SR. "Je pravda, že tie deti si vedia privolať pomoc aj pre seba. Napríklad chlapec, na ktorého sa v budove zvalilo suťovisko. Kamaráti, ktorí tam boli, utiekli. Našťastie mal funkčný telefón, ktorý vytiahol z vrecka a privolal si na 112 sám pomoc. A to Vás nenechá chladným," povedala Iveta Krchnavá.


 Tamarku o štvrtej ráno zobudilo divné chrčanie a keď sa mama nepreberala ani na krik, z postieľky zobrala svoju dvojročnú sestru, odomkla byt, zo zámku vybrala kľúče a utekala k susedom, aby zavolala pomoc. Svojej mame nepochybne zachránila život. Príbeh tohto päťročného dievčatka či ďalších detí v jej veku alebo príbeh druhákov v základnej škole sú právom nazývané veľkými hrdinstvami. "Keď si s nimi tie situácie prechádzame v knižkách alebo keď sa s nimi o tom rozprávame a potom viackrát sa to pripomenie, že načo sú hasiči, čo robia hasiči, tak keď sa niečo udeje, tak to dieťa má tendenciu ukázať svoju schopnosť: veď ja viem, čo sa v tej chvíli robí," dodala Romana Mrázová, klinická psychologička. 

​Pre deti je dôležité sa naučiť aj zdravo žiť. V Banskej Bystrici pre to pre ne pripravili špeciálny program:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy