Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nevidiaceho muža odmietli vpustiť do motorestu, pretože mal so sebou vodiaceho psa
Zdielať na

Nevidiaceho muža odmietli vpustiť do motorestu, pretože mal so sebou vodiaceho psa

TRENČÍN / Dvadsaťsedemročný nevidiaci muž sa chcel najesť v motoreste. Tam ho ale s jeho vodiacim psom odmietli obslúžiť. Obsluhe chýbala nielen empatia, ale aj znalosť zákona. Negatívnu skúsenosť opísali svedkovia, ktorí príbeh zverejnili na sociálnej sieti na stránke Nekŕmte nás odpadom. S nevidiacim Jaroslavom sa stretol aj štáb TV JOJ.

Jaroslav, jeho osobná asistenka Vladímira a vodiaci pes Kristián sa vracali z výcviku z Trenčína. Po dlhej jazde si chceli oddýchnuť a naobedovať sa. V motoreste pri Žiari nad Hronom ale nepochodili, personál ich so psom dovnútra pustiť nechcel. "Akonáhle sme prišli, pani povedala, že so psom tam nemáme čo robiť," uviedol Jaroslav. 

Jaroslav a jeho pes Kristián sú nerozlučná dvojica, reakcia motorestu ich nepríjemne zaskočila. "Boli sme smutní a bolo nám to ľúto," uviedol Jaroslav. Pes Kristián je jeho rukami aj očami, mladý muž je nevidiaci a bez pomoci vodiaceho psa by si mnohokrát neporadil. "Aj mi podá, keď mi niečo padne," povedal Jaroslav.

Podľa Jaroslavovej osobnej asistentky toto nebola ich prvá negatívna skúsenosť. "Niekam vstupujú s obavami, že ich vyhodia von doslova ako prašivých psov," povedala osobná asistentka Vladimíra.

TV JOJ sa pokúšala osloviť aj majiteľa motorestu, na správy nereagoval, mobil bol vypnutý a motorest sme v utorok našli zatvorený. Aktuálne platný zákon síce neumožňuje vstup so zvieraťom do konzumnej časti prevádzky. Pre ľudí ako je Jaroslav však existuje výnimka. "Ide o osoby so zdravotným postihnutím v sprievode psa so špeciálnym výcvikom. Čo znamená, že majiteľ prevádzky má urobiť všetko preto, aby umožnil takýmto osobám vstup do prevádzky," povedala Račková. 

Nevidiaci a slabozrakí s vodiacimi psami majú problém s nevedomosťou nielen v reštauráciách, ale aj v taxíkoch alebo v ambulanciách u lekárov. "Kúpeľné zariadenia, tam je veľký problém. Veľakrát sa stane našim veriacim klientom, že ich nevpustia s vodiacim psom do priestoru kostola," uviedla Jarmila Viragová z výcvikovej školy pre vodiace asistenčné psy. 

Konanie odsúdili tisícky ľudí na sociálnej sieti. Viacerí sa rozhodli zariadenie bojkotovať. V prípade, že má zákazník pocit diskriminácie môže to ohlásiť na Slovenskú obchodnú inšpekciu alebo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. "Všade, kde existujú aj piktogramy, že pes tam má vstup zakázaný, jedná sa o psa, o domáce zviera a nie o psa ako kompenzačnú pomôcku, tieto psy majú prístup úplne všade," dodala Viragová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy