Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rekonštrukcia vraždy: Muž strelil suseda do hlavy, do väzenia ale zrejme nepôjde
Zdielať na

Rekonštrukcia vraždy: Muž strelil suseda do hlavy, do väzenia ale zrejme nepôjde

SEREĎ / Susedský spor v Seredi ukončila násilná smrť. Sedemdesiatosemročný Viliam strelil susedovi do hlavy. Útočníka obvinili z vraždy a hrozilo mu 20 rokov za mrežami. Väzeniu sa ale pravdepodobne vyhne. Podľa prokuratúry bol totiž v čase streľby nepríčetný.

Sereď, sobota 15.september. Jána pri oberaní jabĺk zastrelil vtedy 77-ročný sused Viliam dlhou guľovou zbraňou. Ján bol na mieste mŕtvy a našla ho jeho manželka v kaluži krvi s prestrelenou hlavou. O pár dní na to, Viliama obvinili z vraždy. Neskôr skončil vo väzbe. Susedský konflikt podľa rodiny nebohého pretrvával dlhé roky. A toto bolo vyvrcholenie.

Teraz v Seredi polícia vykonávala rekonštrukciu vraždy. Muž, ktorý zastrelil suseda sa ale na nej nezúčastnil. "Vyšetrovací pokus bol vykonaný za účelom preverenia a spresnenia informácií, ktoré vyšetrovateľ získal počas procesných úkonov a zároveň k získaniu možných nových informácií, ktoré by mohli dopomôcť pri objasnení priebehu udalosti," informovala policajná hovorkyňa Mária Linkešová. 

Celá rekonštrukcia trvala približne hodinu. Na mieste boli policajní vyšetrovatelia, kriminalistickí technici, nechýbala ani obhajkyňa strelca a rodina nebohého. Policajti postupne dokumentovali obe záhrady. Najprv tú, kde mal Viliam čakať na Jána. Potom sa všetci premiestnili na susedný pozemok, kde Ján dostal ranu do hlavy.

"Stál na palete oberal jablká, ktoré boli jeho jabloni, a akurát to bola smola, že to bolo na hranici pozemku," povedal syn nebohého. Viliam, ktorý strieľal sa ale aktuálne nachádza na psychiatrii. Podľa znaleckého posudku trpel vážnymi psychickými problémami a mal byť v čase skutku v stave nepríčetnosti. Nebol tak trestnoprávne zodpovedný. Prokurátor z tohto dôvodu zastavil trestné stíhanie. Prípad sa tak pred súd už pravdepodobne nedostane.  

"Čo je mierne duševne chorý a čo je stredne duševne chorý? A po 2 rokoch sa zhodnotí, že je kvázi zdraví a môže ísť do domácej ambulantnej liečby, kto ho bude kontrolovať? Pre koho boli nachystané tie ďalšie náboje v tej zbrani, ktorá tu bola pripravená a opretá o plot? A on čakal práve vtedy, keď ja som prichádzal, čakal tam na tom svojom nádvorí," poznamenal syn nebohého. 

"Keď sa konštatuje nepríčetnosť, tak to znamená, že nie je trestne zodpovedný. Už v prípravnom konaní je možné na základe nepríčetnosti, dokonca sa musí, zastaviť trestné stíhanie. To znamená, keby aj sa nejakým spôsobom skonštatovalo, že už je vyliečený, už nie je zodpovedný za ten skutok," objasnila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Obeťou streľby sa stal pred pár týždňami  aj doručovateľ. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy