Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Americké vrtuľníky dotankovali v Piešťanoch
Zdielať na

Americké vrtuľníky dotankovali v Piešťanoch

PIEŠŤANY / Na letisku v Piešťanoch pristáli americké vrtuľníky, dotankovali a odleteli ďalej. Na letisku pristálo šesť vrtuľníkov.

Šesť amerických vrtuľníkov typu Apache sa pri návrate z bojového cvičenia v Rumunsku zastavilo dotankovať palivo na piešťanskom letisku. "Cvičenie sa konalo na území štátov Maďarska, Rumunska a Bulharska, teraz sa vrtuľníky vracali z Rumunska," vysvetlil člen predstavenstva, letisko Piešťany, a.s. Americké vrtuľníky v Piešťanoch strávili približne hodinu.

Potom sa Američania vydali na cestu. Smerovali cez Brno, kde ešte doplnia nádrže s palivom, do Nemecka,na základňu, z ktorej pred niekoľkými dňami vyrazili na cvičenie. Pre malé letisko v Piešťanoch, ktoré bolo ešte pred dvoma rokmi na pokraji krachu, je každá podobná návšteva mimoriadne vítaná. "Americká armáda priamo oslovila vedenie letiska, dohodol na scenár, je to niekoľko desaťtisíc eur," uviedol predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Slovenskí politici dúfajú, že podobné nedorozumenia sa už nebudú opakovať.

Poslanec Martin Poliačik na úvod parlamentnej schôdze uviedol, že práve pre problém s vrtuľníkmi, žiada zaradiť na rokovanie bezpečnostnú stratégiu. ​O problémoch s nepovoleným medzipristátím informoval minulý týždeň Denník N s tým, že medzipristátiu zabránilo ministerstvo obrany, ktoré vedú nominanti Slovenskej národnej strany. Ministerstvo obrany sa vo svojom stanovisku ostro ohradilo voči medializovaným informáciám, že svojim rozhodnutím zabránilo americkým vrtuľníkom pristáť na území Slovenskej republiky. 

Téme sa venuje redaktor Daniel Levický Archleb, reportáž uvidíte v Novinách o 19:30. 

​Lajčák si telefonoval s Gajdošom

Udeľovanie diplomatických povolení je v zmysle platnej legislatívy výhradne v kompetencii Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. "V súvislosti so žiadosťou Veľvyslanectva Spojených štátov amerických v Slovenskej republike o diplomatické povolenie na prelet cez územie Slovenskej republiky v dňoch 18. a 19. júna tohto roka, a s tým spojených úkonov, Ministerstvo obrany SR až dnes vo svojom oficiálnom stanovisku pre rezort zahraničných vecí uviedlo, že rešpektuje recipročné diplomatické povolenie, ktoré zodpovedá náležitostiam schváleným v uznesení vlády SR, v ktorom boli uvedené prelety schválené," uviedla 14. júna hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Ministerstvo zahraničných vecí vo svojom stanovisku uviedlo, že ministerstvo obrany povolilo prelet nad Slovenskom ale nepovolilo medzipristátie.  Rezort zahraničia to uvádza v stanovisku s tým, že sa snaží vyhnúť nedorozumeniam, "ktoré do istej miery môže evokovať najnovšie vyhlásenie Ministerstva obrany SR k prípadu povolenia preletu a medzipristátia amerických vrtuľníkov". Po telefonátoch ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka s ministrom obrany SR Petrom Gajdošom dostal rezort zahraničia už nové, súhlasné stanovisko z MO SR v tejto veci. 

Po telefonátoch ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka s ministrom obrany SR Petrom Gajdošom nakoniec dostal rezort zahraničia už nové, súhlasné stanovisko z MO SR v tejto veci. 

"S tvrdením ministerstva obrany, že udeľovanie diplomatických povolení je v zmysle platnej legislatívy výhradne v kompetencii MZVEZ SR možno súhlasiť, avšak treba zároveň dodať, že až po predchádzajúcom rozhodnutí MO SR. Inými slovami, rezort diplomacie komunikuje ďalej s partnerom o rozhodnutí rezortu obrany. MZVEZ SR chce zároveň ubezpečiť MO SR, že rešpektuje jeho stanoviská ´výhradne na oficiálnej báze´. Za také považuje aj predchádzajúce stanovisko MO SR, v ktorom bolo medzipristátie amerických vrtuľníkov na území SR zamietnuté," uzavrel rezort zahraničia a dodal, že sa k tejto téme už nebude vyjadrovať.

Išlo vraj o nedorozumenie

V prípade komunikácie o medzipristátí amerických vrtuľníkov vraj išlo iba o nedorozumenie. Ako informovala hovorkyňa ministerstva Danka Capáková, rezort obrany požiadal ministerstvo zahraničných vecí, aby akceptoval iba stanoviská zaslané oficiálnou cestou. "Ministerstvo obrany SR zároveň požiadalo rezort diplomacie o rešpektovanie stanovísk ministerstva obrany výhradne len na oficiálnej báze tak, aby sa zamedzilo prípadným nedorozumeniam, ktoré v tomto prípade spôsobilo preposlanie internej komunikácie medzi zamestnancami na rezort diplomacie. Toto pochybenie zamestnancov rezortu obrany a ich konanie nad rámec svojich služobných povinností bude disciplinárne riešené v zmysle platnej legislatívy," uviedla Capáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy