Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chýbajú asistenti učiteľov. Ministerstvo má rozpočet len na polovicu potrebných
Zdielať na

Chýbajú asistenti učiteľov. Ministerstvo má rozpočet len na polovicu potrebných

BRATISLAVA / Na školách chýbajú asistenti učiteľov. Nadácia pre deti Slovenska zmapovala základné školy, ktoré navštevujú aj deti so zdravotným znevýhodnením, či deti s poruchami učenia. Výsledok je alarmujúci. Školy na celom Slovensku žiadajú viac ako 6-tisíc asistentov. Ministerstvo školstva však má rozpočet pre menej než polovicu z nich.

"Na školách chýbajú asistenti učiteľov. Systém platenia cez eurofondy je zle nastavený a nie je tam záruka udržateľnosti," vysvetlil správca nadácie pre deti Ondrej Galo. Na Slovensku sú školy, ktoré navštevuje cez tísíc žiakov ale aj školy, ktoré majú cez 200 žiakov. Pomer žiakov so zdravotným znevýhodnením a pomer zdravých detí je na školách pritom veľmi rôzny.

"V Prešove je škola, kde je cez 300 žiakov a z toho 130 integrovaných a asistentov majú len päť," uviedla riaditeľka základnej školy Eva Horníková. V jednej bratislavskej škole majú v súčasnosti jedného asistenta učiteľa no potrebovali by oveľa viac. "Máme jedného a chceme osem. Toľko by sme skutočne potrebovali ale urobíme všetko preto, aby sme mali ešte aspoň troch. Čakáme, koľko nám schváli samosprávny kraj," dodáva riaditeľka. 

Asistenti sa v triedach osvedčili. Výsledky sú vraj preukázateľné. "Viete, keď je dyslektik, tak mu asistent pomôže s textom, keď má problém s motorikou, asistent mu pomôže," opísal špeciálny pedagóg Adam Škob. "To je veľký rozdiel ako deti dokážu fungovať v tempe s inými, aký to má vplyv na chod triedy a skutočne ich potrebujeme," rozpráva Horníková.

"Nie je dostatok peňazí a nie je dostatok ani asistentov," uviedol správca nadácie. Ministersto školstva aktuálne eviduje záujem zo strany škôl o zamestnanie 5 800 asistentov no financovať dokáže len 2 300 z nich. "Vzhľadom na viaczdrojové financovanie škôl a obmedzené zdroje štátneho rozpočtu na asistentov učiteľov môže škole: poskytnúť finančné prostriedky AU z vlastných zdrojov aj jej zriaďovateľ a škola ich môže financovať z prideleného normatívneho rozpočtu, ak jej to objem normatívnych finančných prostriedkov dovoľuje," píše sa v stanovisku ministerstva školstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy