Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ich svet je farebný, plný kreativity a farieb. Deň krivých zrkadiel otvára svet ľudí s mentálnym postihnutím
Zdielať na

Ich svet je farebný, plný kreativity a farieb. Deň krivých zrkadiel otvára svet ľudí s mentálnym postihnutím

BRATISLAVA / Aj keď ľudia s mentálnym postihnutím vyzerajú inak, neznamená to, že sú horší. Aj na to chceli upozorniť počas dňa krivých zrkadiel vo viacerých slovenských mestách. Stačí pritom len zmeniť uhol pohľadu, aby sme uvideli ich krásu.

Chcú pracovať, byť užitoční, ale sa aj zabávať, tancovať a užívať si život. Deň krivých zrkadiel otvára dvere do sveta ľudí s mentálnym postihnutím. Svoj svet nám ukázali viacerí, pre ktorých je práca zároveň terapiou. Ich svet je farebný, plný kreativity a farieb. A práve toto je jedna z oblastí, kde sa vedia uplatniť. 

"Chcú žiť s nami a nie vedľa nás a preto takto tu medzi ostatnými ľuďmi, medzi detičkami, ktoré chodia na detské ihrisko sa prezentujeme a ukazujeme, čo všetko ľudia s postihnutím vedia robiť. Aby sa nás nebáli, aby prišli všetci bližšie," predsedníčka Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím.

"Deti, keď sa na niečo učia od mala, tak to berú prirodzene, treba ich brávať na takéto akcie, aby s tým nemali nikdy problém," verí návštevník podujatia. Na Slovensku žije podľa odhadov viac ako 100 000 ľudí s mentálnym postihnutím. "Pracovných miest je extrémne málo a to by sme veľmi potrebovali zlepšiť na Slovensku," myslí si Stefi Nováková. 

Deň detí si v Lábe zobrali do rúk policajti. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy