Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Loď pre Domašu je konečne na Slovensku. Neuveriteľná plavba trvala 25 dní a 3200 km
Zdielať na

Loď pre Domašu je konečne na Slovensku. Neuveriteľná plavba trvala 25 dní a 3200 km

STREDA NAD BODROGOM / Loď pre Domašu je konečne na Slovensku. Neuveriteľná plavba trvala 25 dní a počas nej si posádka, získala priazeň a obdiv všetkých Slovákov. Tak ako pri odchode z Prahy, aj teraz po príchode do Stredy nad Bodrogom čakalo množstvo fanúšikov. Transport lode už bude ďalej na Domašu, pokračovať po súši.

Dĺžka trasy mala byť podľa plánu 2800 km, ľod sa však po európskych riekach plavila oveľa dlhšie. Do prístavu prišlo mnoho ľudí, aby tieto historické okamihy videli na vlastné oči. Odmenou im bola exkurzia v útrobách lode, okamžite po zakotvení.

Na lodi sa postupne vystriedalo až 7 kapitánov, keďže každý vlastnil povolenie pre inú rieku. Posledný úsek po rieke Bodrog bol zakončený naozaj symbolicky."Poslednú časť som už odšoféroval ja so synom," hovorí majiteľ lode Miloš Lukáč. Domaša ešte pred 2 mesiacmi pripomínala mesačnú krajinu a loď by tam bola úplne zbytočná.

Teraz sa jej však už nevedia dočkať, hladina stúpla a nádrž je naplnená na 70 percent. "My sme veriaci, poprosili sme kardinála Dominika Duku, aby požehnal plavbu lode až na Domašu a odvtedy začalo pršať a Domaša sa nám naplnila," tvrdí starosta obce Kvakovce Radovan Kapraľ. 

Transport lode po súši na Domašu má byť rovnako komplikovanou záležitosťou ako jej doterajšia plavba na Slovensko. Aktuálne sa vybavujú všetky potrebné povolenia a výnimky.

Tisíce Benátčanov vyšlo do ulíc. Protestovali proti výletným lodiam. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy