Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jahňacina v tradičnej slovenskej kuchyni. Ministerstvo ich chce vrátiť späť na pulty
Zdielať na

Jahňacina v tradičnej slovenskej kuchyni. Ministerstvo ich chce vrátiť späť na pulty

BRATISLAVA / Slovensko sa nespráva ako vidiecka krajina. Málokto si totiž pochutnáva na zdravom jahňacom mäse, či baranine. Pre našich predkov, ktorí často nemali peniaze na iné mäso, predstavovala práve jahňacina a baranina základ ich jedálnička. Ministerstvo pôdohospodárstva chce preto pomáhať ovčiarom dostať jahňacinu späť na naše pulty. Podľa ministerstva je však potrebné naučiť Slovákov opäť na tradičnú slovenskú kuchyňu.

"Nebola rodina, kde by sa nechovali ovce, baranina na guláš a špeciality, ktoré vedeli naše babky urobiť - automaticky. Dneska na Novom Zélande je to najzdravšia potravina," poukazuje predseda družstva Žiarec Tvrdošín Anton Palinder.

Väčšinu Slovákov jahnacina či baranina až tak nezaujíma. "Jahňacina v minulosti bola jediným konzumovaným mäsom, bravčovinu jedli len bohatší, hovädzina bola na okraji jedálnička," vysvetľuje etnologička Elena Beňušová. 

Jahňacina a baranina má pritom zdravotné benefity. "Obsahuje výborný pomer medzi nenasýtenými a nasýtenými kyselinami, má veľa vitamínov," vraví hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik. 

Napríklad družstevníci z Tvrdošína vylepšili priestory na chovy zvierat za dva milióny eur. Pomohli im eurofondy, ktoré im pokryli približne 50%. Avšak aj tu spotrebitelia chcú od oviec najmä mlieko, z ktorého sa dá vyrobiť bryndza. "Ak spotrebitelia budú vyžadovať toto mäso, tým budeme môcť aj zvýšiť chovy, najväčší problém chovu je to, že nemáme spotrebiteľov, nemáme vybudované siete, kam by mohli dodávatelia jahňacie mäso dodávať," poznamenal Feik. 

V tejto situácii chce pomôcť aj ministerstvo. "Dnes v obchodných reťazcoch nenájdete jahňacie mäso, máme ale dobrú správu.Intenzívne rokujeme s chovateľmi oviec a dohodli sme sa, že urobíme sprostretlkovateľa medzi obchodnými reťazcami a výrobcami - dodávateľmi," prezradil Feik. 

Jedlom sa dajú búrať aj predsudky. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy