Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trest nie je prekážkou. Väzni zmaturovali, niektorí si dali prihlášky na vysoké školy
Zdielať na

Trest nie je prekážkou. Väzni zmaturovali, niektorí si dali prihlášky na vysoké školy

ILAVA / V ilavskej väznici si svoj trest odpykávajú najťažší zločinci. Mnohí z nich tam však nielen pracujú, ale aj chodia do školy. A niektorí z nich dokonca aj maturovali. Traja študenti mali na prípravu akademický týždeň, počas ktorého si vyrobili aj niekoľko ťahákov.

"Mali sme akademický týždeň, tak sme sa učili. Úľavy žiadne, ako normálni žiaci na slobode, sa musíme učiť," vysvetlil odsúdený Jozef. Skúšku dospelosti skladali za múrmi ilavskej väznice traja odsúdení. Jozef je za múrmi ilavskej väznice siedmy rok. O pár mesiacov chce požiadať o podmienečné prepustenie. Podľa jeho slov sa chce uplatniť, a preto začal študovať.

"Je nás 30 na izbe a ťažko sa učí, väčšinou v noci pri baterke. Mám ťaháky, ale nevytiahol som ich, lebo som bol blízko učiteľa. Ale písal som ich," priznal sa. Maturitná komisia odsúdených nešetrila. Vyžadovali od nich rovnaké vedomosti ako od študentov na stredných školách.

"V piatok sa maturuje zo slovenského jazyka, angličtiny a odborných predmetov," hovorí zástupkyňa riaditeľky SOŠ Proruské, Ľubica Lašová. "Boli pripravení dobre, lebo majú motiváciu uplatniť sa vo svojom ďalšom živote," povedal člen komisie Tomáš Pupák. Maturitu zvládli všetci traja odsúdení bez najmenšieho zaváhania.

V septembri by malo v ilavskej väznici študovať 35 odsúdených. Pre mnohých štúdium maturitnou skúškou nekončí. "Dvaja z nich si dali prihlášky na vysokú školu. Je možné, že keď ich prepustia, tak budú študovať aj vysokú školu," povedal Marián Iskra z väznice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy