Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ozónová diera sa opäť zväčšuje. Hľadá sa vinník, ktorý porušuje zákazy
Zdielať na

Ozónová diera sa opäť zväčšuje. Hľadá sa vinník, ktorý porušuje zákazy

BRATISLAVA / Koncom minulého roka prišla OSN s dobrou správou, že poškodená ozónová vrstva sa uzdravuje rýchlejšie ako sa očakávalo a už o desať rokov by mohla byť v poriadku. Najviac tomu pomohol zákaz výroby plynov ako sú napríklad freóny, ktoré sa používali v chladničkách a v sprejoch. Fungovalo to ale iba dovtedy, kým svet zákaz rešpektoval. Najnovšie sa ukázalo, že diera sa opäť zväčšuje. Odborníci pátrajú po tom, kto zákaz porušuje.

Ozónová diera nie je diera do vesmíru v atmosfére, ba ani diera v ozónovej vrstve. "Ide o výrazne tenšiu ozónovú vrstvu," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Je to plocha, v ktorej sa nachádza nižšie množstvo ozónu, len okolo 100 dobsonových jednotiek, kým v zdravej ploche je priemer asi 300. "Nachádza sa niekde medzi 20 - 30 kilometrami nad povrchom Zeme, je to veľmi tenká vrstva," opísala Miriam Jarošová. Tenká je asi tri milimetre. 

Ešte začiatkom 70. rokov minulého storočia bola ozónová vrstva rovnomerná. Potom ale začala nad Antarktídou vznikať tenšia plocha, ktorej rozmery sa začali každým rokom prudko zväčšovať. "Dieru si nad hlavami robíme my a naša snaha čo najviac z prírody vyťažiť," uviedla Jarošová.  Tá nad Antarktídou nebola jediná, vznikali i ďalšie napríklad aj nad severným pólom. Odborníci zistili, že ju spôsobujú niektoré priemyselné plyny a látky, najmä takzvané halóny alebo freóny. Tie boli súčasťou každej chladničky, hasiaceho prístroja alebo spreja. Keď sa na to prišlo, ozónová vrstva dostala prvé trhliny. "Tými preniká ultrafialové svetlo, ktoré je nebezpečné pre živé organizmy," opísala meteorologička.

Prvými obeťami boli Austrálčania. "Zaznamenal sa zvýšený výskyt rakoviny kože, problémy so zrakom," uviedla Jarošová. "Má škodlivé účinky pri dlhodobej expozícii. Môže sa to prejaviť napríklad poškodením očí," doplnila Kvetoslava Koppová z oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici. Tiež urýchľuje starnutie pokožky alebo spôsobuje rakovinu. "Má nepriaznivý vplyv na imunitný systém, zvyšuje riziko infekčných a nádorových ochorení," uviedla Koppová.

"Došlo to tak ďaleko, že Montrealský protokol zakázal niektoré látky vyrábať," opísala meteorologička snahy o nápravu. Vedci predpokladali, že o 20 rokov by diera mohla začať miznúť, na ich prekvapenie to bolo skôr. Ešte v minulom roku OSN vydala optimistickú správu o tom, že ozónová diera sa zaceľuje a o 10 rokov by mala byť celkom v poriadku. "Teraz ale prišli so správou, že sa opäť zväčšuje a vie sa, prečo je tenšia, tentokrát sa ale ide hľadať vinník," uviedla Jarošová. 

Podľa monitoringu najväčším vinníkom bude zrejme Čína, najmä jej východná časť. Ktoré fabriky konkrétne vyrábajú zakázané látky, zatiaľ nie je známe. Jasnejšie ale je, že úplné zahojenie ozónovej diery sa odsúva na neskôr, najmenej o desaťročie.

Minulý rok sme sa tešili z toho, že sa ozónová diera zmenšuje. Teraz je opak pravdou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy