Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na svet prišla bez polovice tváre. Teraz čaká na operáciu, ktorá by jej mala zachrániť život
Zdielať na

Na svet prišla bez polovice tváre. Teraz čaká na operáciu, ktorá by jej mala zachrániť život

BRATISLAVA / Slovenka, Ivana Danišová, sa narodila so vzácnym Golddenharovým syndrómom, pre ktorý prišla na svet bez polovice tváre. Teraz čaká na operáciu v americkom Chicagu. Jej život totiž ohrozuje kosť, ktorá začala rásť pod špeciálnymi implantátmi v tvári a spôsobujú jej neznesiteľné bolesti. S takýmto typom operácií majú skúsenosti iba americkí špecialisti, ale poisťovňa ich neprepláca. Ivana si tak musela zohnať peniaze sama.

Podľa lekárov sa mala dožiť ledva pár mesiacov, ale je tu stále. Neskutočná bojovníčka, 32-ročná vyštudovaná právnička Ivana Danišová. V marci ešte žiarila šťastím. Po štyroch operáciách tváre, kedy jej lekári zachránili sluch a zrak, sa pridala leukémia a arytmia srdca. Aj to prekonala, zohnala pomocou zbierok cez milión korún na poslednú operáciu v Japonsku.

​Iba pár hodín potom sa jej sen, že bude zdravá rozplynul. Začali neznesiteľné bolesti hlavy a tváre, ktoré ju na mesiac vyradili zo života. Lekári zistili, že do náročne voperovaných implantátov tlačí kosť a ak sa neodstráni, môže zomrieť. "Takže ten kostný výrastok je v tvárovej oblasti. Veľmi ťažko sa mi rozpráva a mám veľmi veľké bolesti aj pri jedení. Takže ja už fungujem na takej kašovitej strave a môže to spôsobiť fatálne následky," opísala Ivana Danišová. Ivana má len pár mesiacov života a len niekoľko kliník na svete jej dokáže pomôcť. Na operáciu sa čaká aj roky, tá v Chicagu našla miesto, ale behom pár týždňov musí byť na operačnej sále. "Musíme odstrániť tú kosť, pretože Ivanka trpí bolesťami a nemôže prehĺtať," informoval Russel Reid, operatér. 

Avšak opäť prichádza najväčší problém. Operácia stojí cez štyri milióny českých korún a poisťovňa zákrok neprepláca. "Bol to obrovský šok. Zistilo sa, že stav Ivanky sa zhoršil a že budeme potrebovať prakticky dvakrát toľko peňazí, než sme potrebovali predtým," informovala priateľka Kateřina Etrychová. Ivana nemá peniaze, preto už druhýkrát žiada o pomoc verejnosť. Kampaň s celebritami, ktoré si zakrývajú jedno oko zaberá a Ivana už teraz čaká na operáciu v Chicagu. "Naozaj veľmi pekne ďakujem. Peniaze sa podarilo vyzbierať za 12 dní. To bolo absolútne úžasné," povedala vďačná Ivana. 

Deň D pre Ivanu príde 7. júna. Osud sa s touto ženou nemazná, Ivana dúfa, že jej lekári v Chicagu pomôžu a že posledná operácia v Japonsku bude už skutočne tá posledná. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy