Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Policajti ročne vypočujú približne 5000 detí. Zmenu by mali priniesť nové výsluchové miestnosti
Zdielať na

Policajti ročne vypočujú približne 5000 detí. Zmenu by mali priniesť nové výsluchové miestnosti

BRATISLAVA / Policajní vyšetrovatelia urobia ročne približne 5000 veľmi špecializovaných výsluchov. Sú to detské obete alebo takzvané zvlášť zraniteľné obete trestných činov. Práve za týmto účelom vznikajú špeciálne miestnosti na takéto výsluchy. Väčšina peňazí na projekt je z fondov Európskej únie. Ako vyzerajú dnes, ukázali na Akadémii policajného zboru v spolupráci Úradom kriminálnej polície.

Namiesto kancelárie, útulná izba s hračkami. "Svedkom v trestnom konaní môže byť naozaj aj 5-ročné dieťa," uviedla Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie policajného zboru v BA. 

​Špeciálnych výsluchových miestností pre detské obete bude na Slovensku o štyri roky presne 22. Pre vypočúvané dieťa to bude znamenať menej stresu. Už nebude v jednej miestnosti s viacerými ľuďmi. Nová miestnosť je rozdelená na dve časti, pričom dieťa vidí len vyšetrovateľa a ani netuší, že za obrazom sú ďalší ľudia, ktorí môžu výsluch sledovať. "Základným pravidlom je, že dokáže oddeliť obeť od páchateľa. Čo sme doteraz nemohli, keďže sa vypočúvalo v bežných kanceláriách," objasnil Marek Píš, koordinátor projektu.  

Výsluchová miestnosť je oddelená od technickej miestnosti, kde môžu byť ďalší ľudia a môžu písomne cez notebook posielať aj otázky. "Je tam to klasické zrkadlo, ktoré je možné používať na to, aby poznávala možného páchateľa," vysvetlila Lucia Kurilovská. "Obeť nebude vedieť, že sú tam nejaké iné osoby a nebude z nich mať strach, tak bude plynule rozprávať," povedala Jana Maškarová, prvá viceprezidentka PZ SR. 

Využívať sa budú miestnosti aj pri iných citlivých prípadoch. "Napríklad znásilnenia. Veľmi ťažko sa so ženami komunikuje, keď by mala svoj príbeh rozprávať pred piatimi obhajcami," poznamenala Jana Maškarová. 

Deti, ktoré nevedia alebo nechcú rozprávať o tom, čo sa stalo, môžu na prerozprávanie príbehu použiť aj špeciálne bábky. "Vie sa hrať a hrou ukázať, čo sa stalo," dodala Lucia Kurilovská. Vďaka tomu, že sa výpoveď nahráva, obeť už nie je vystavená ďalším opakovaným výsluchom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy