Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pri príležitosti dňa nezvestných detí polícia pripomína svoj pátrací systém. Pomôcť môžete i vy!
Zdielať na

Pri príležitosti dňa nezvestných detí polícia pripomína svoj pátrací systém. Pomôcť môžete i vy!

Archívne video

BRATISLAVA / Medzinárodný deň nezvestných detí pripadá na 25. mája. Polícia SR vytvorila za pomoci občianskeho združenia Linka detskej istoty platformu, ktorá slúži na pátranie po nezvestných deťoch, prípadne tých, ktoré sú v bezprostrednom ohrození života. Na svojom FB profile vyzýva, aby sa do tohto projektu zapojila aj verejnosť.

V sobotu 25. mája je vyhlásený Medzinárodný deň nezvestných detí. V prípade zaevidovania nezvestného dieťaťa či dieťaťa v ohrození, existuje možnosť pre zapojenie verejnosti do procesu hľadania po takejto osobe.

Dostať tak môžete komplet informácie o pátraní do mailu, aby ste boli obozretní a vedeli políciu v prípade potreby urýchlene kontaktovať. Evidenciu nezvestných detí vedie aj samotné ministerstvo vnútra

Systém AMBER Alert

Policajný zbor má od roku 2015 možnosť využívať systém AMBER Alert, ktorý bol vybudovaný v spolupráci s občianskym združením Linka detskej istoty. Tento systém je určený na pomoc pri pátraní po nezvestných deťoch v bezprostrednom ohrození života a zdravia.

Prostredníctvom neho je možné v krátkom čase informovať širokú verejnosť o pátraní po nezvestnom dieťati, ktoré sa stalo obeťou trestného činu, napr. únosu alebo obchodovania s ľuďmi. V dnešnej dobe moderných komunikačných prostriedkov a otvoreného priestoru bez hraníc už hľadanie nezvestného dieťaťa nie je len vecou polície, ale je potrebná aj spolupráca verejnosti, neziskového, štátneho aj komerčného sektoru. Každý môže pomôcť.

Z tohto dôvodu Policajný zbor vyzýva širokú verejnosť, aby sa zaregistrovala na webovej stránke amberalert.sk. Po registrácii bude občan informovaný skrz svoju e-mailovú adresu v prípadoch, keď dôjde k vyhláseniu pátrania po dieťati v ohrození života.

Priamo na svoju adresu dostane fotografiu dieťaťa so základnými informáciami. Vďaka rýchlosti systému a vyhlásenia pátrania získa všetky potrebné informácie a v prípade, že dieťa v ohrození spozoruje, bude polícia promptne informovaná.

Chlapec, ktorý sa znenazdania objavil, by mohol byť dieťaťom, ktoré zmizlo pred takmer 8 rokmi. Viac info v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy