Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pre policajtov, ktorí chceli zarábať na ženách, sa súd dostal do konfliktu s prokuratúrou
Zdielať na

Pre policajtov, ktorí chceli zarábať na ženách, sa súd dostal do konfliktu s prokuratúrou

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA / Televízia JOJ naďalej sleduje prípad dvoch bratislavských policajtov, ktorí chceli zarábať na ženách a plánovali zastaviť odhalenie kupliarstva, na ktorom pracovali ich kolegovia. Oboch operatívcov bratislavskej kriminálky zaistili kukláči pri delení si špinavých peňazí. Vzápätí ich sudca napriek návrhu prokuratúry, nevzal do väzby. Už v utorok sme upozornili na to, že prokurátor nestihol včas prísť na súd. Prokuratúra tvrdí, že sa tak stalo pre neštandardné konanie sudcu.

Na odhalení obchodníkov so ženami pracovali bratislavskí kriminalisti o konca minulého roka. Do akcie nasadili aj policajného agenta. Keď vyšetrovateľ potreboval do prípadu zapojiť dvoch ďaľších operatívcov, netušil, že dvojica ktorú určil si so kšeftármi podá ruky a za tisicky eur sa pokúsi prekaziť vyšetrovanie. Špeciálne zásahové komando ich zatklo uplynulú sobotu v bratislavskom bare priamo pri delení peňazí. "Ja odvtedy nechcem už vidieť žiadne dresy a kukly," povedala majiteľka podniku.

Skorumpovanú dvojicu okamžite vyšetrovatelia obvinili, no príslušný sudca ich do väzby nezobral. Práve pri súdnom konaní došlo k situácii, ktorá zdá sa, dostáva do konfliktu Úrad špeciálnej prokuratúry a Špecializovaný trestný súd. TV JOJ už informovala, že na konanie o väzbe v pondelok nestihol prísť včas službukonajúci prokurátor. Príslušný sudca mu čas výsluchu poslal esemeskou. Prokurátor si správu nevšimol a na súdne konanie dobehol až na záver. O konaní sudcu špecializovaného súdu JUDr. Pulmana, spísal úradný záznam, ktorý má TV JOJ k dispozícii: "Túto správu som si prečítal až neskôr. Na Špecializovaný trestný súd do Banskej Bystrice som prišiel v uvedený deň až po 21:40. Opravný prostriedok proti rozhodnutiu o nevzatí obvinených do väzby som stihol podať, ale len tesne".

TV JOJ oslovila niekoľkých prokurátorov, ktorí si želajú zostať v anonymite, no zodpovedali na otázku, či niekedy dostali od príslušných sudcov SMS správy o tom, kedy majú výsluchy obvinených. Všetci sa zhodli na tom, že ak takto sudca konal, tak ide o neštandardnú situáciu. "Výber prostriedku komunikácie je na úvahe sudcu pre prípravné konanie.Tento spôsob bol sudcom pre prípravné konanie zvolený pre riadne zdokumentovanie včasného upovedomenia prokurátora o termíne výsluchu formou vytlačenia obsahu sms správy do spisu," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. 

Prečo ale sms neposlal aj ostatným účastníkom konania? "Sudca, ktorý mal vo veci rozhodnúť, vyrozumel formou faxovej správy celu policajného zaistenia, kde sa jedna z obvinených osôb nachádzala. Rovnakou formou sudca vyrozumel aj policajné oddelenie, kde bola umiestnená druhá obvinená osoba," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese. 

Advokátom obvinených údajne volali zo súdu. Okrem prokurátora všetci ostatní na konanie prišli včas. "Uvedený postup sudcu som považoval za neštandardný, konal som v časovej tiesni," reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Situáciu, ktorá na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici tejto veci nastala, zaujíma aj Generálnu prokuratúru.

O prípade sme informovali aj v utorok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy