Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Andrej Danko sa vraj už so Strachem nestretáva
Zdielať na

Andrej Danko sa vraj už so Strachem nestretáva

BRATISLAVA / Čo spája Viktora Orbána, Mattea Salviniho a Andreja Danka? Okrem iného fotografie, na ktorých si s úsmevom podávajú ruky s Hansom Christianom Štrachem, mužom, ktorý bol nútený odstúpiť z funkcie a vyvolal vážnu politickú krízu v susednom Rakúsku.

Spoločné fotografie, úsmevy, podávania rúk - to všetko je už minulosťou. Andrej Danko sa už s bývalým rakúskym vicekancelárom Strachem údajne nestretáva. "Je pravda, že strana slobodných hľadala partnerov na Slovensku, oslovili pána Danka, konzultovali spôsob vedenia kampane politickej, na druhej strane veľmi skoro sa vynorili názorové rozdiely napriek tomu, že aj oni, aj my sme boli vo vláde, k straníckym a politickým stretnutiam nedošlo, dialóg medzi pánom Dankom a Strachem v podstate skončil po voľbách," povedal Jaroslav Paška, poslanec NR SR za SNS. 

Stracheho politickú kariéru ukončila videonahrávka, na ktorej opakovane ukázal ochotu za ruské peniaze poskytnúť vplyv v Rakúsku. "Toto bola narafičená situácia, ale poukazuje na mnoho vecí, o ktorých sa už dlho hovorí, že sme v situácii tzv. hybridnej vojny, kedy Rusko využíva svoj vplyv cez populistické strany v jednotlivých krajinách EÚ," povedal Pavol Demeš, zahraničnopolitický analytik. "Som veľmi rád, že sa ukázalo, že tieto extrémistické fašistické strany v rámci celej Európy sú v hĺbke duše zároveň aj skorumpované a v podstate im nejde o nič iné, len nastoliť nedemokratický systém," povedal predseda OĽANO Igor Matovič. 

Zmena je vraj len dočasná

"Demokratické strany by sa mali vyvarovať spolupráce s podobnými stranami, majú svoj mentálno politický kód nezlučiteľný s liberálnou demokraciou," komentoval Grigorij Mesežnikov, politológ, predseda V.I.O. Slovenskí národniari vravia, že sa s rakúskymi slobodnými vo viacerých politických otázkach dlhodobo nezhodujú. Politológ ale vraví, že u SNS ide skôr o dočasnú zmenu.

"SNS už aj pod prechádzajúcim vedením spolupracovala s radikálne nacionalistickými silami, vrátane Strany slobodných v Rakúsku ešte za Haidera, spolupracovali s Národným frontom francúzskym ešte pod vedením Jean Marie le Penom, otcom dnešnej líderky NF, so Šešeljovou stranou v Srbsku," dodal Mesežnikov. 

Vládna kríza v Rakúsku

V susednom Rakúsku pokračuje vládna kríza spôsobená obrovským škandálom bývalého vicekancelára Stracheho. Dnes už bývalého šéfa Slobodných nakrútili, ako za podporu v predvolebnej kampani sľuboval štátne zákazky žene, ktorú považoval za ruskú investorku. Najnovšie sa špekuluje, či si svoje miesto vo vláde udrží kontroverzný minister vnútra Kickl. V prípade jeho odchodu sú vraj pripravení zložiť funkcie aj ostatní jeho stranícki kolegovia Krajina po víkendovom rozpade vládnej koalície smeruje k predčasným parlamentným voľbám. Tie sa uskutočnia v septembri tohto roka. "Spoločne s prezidentom urobím všetko potrebné pre zachovanie stability v nasledujúcich mesiacoch. Žiadam opozičné strany, aby sa k nám pridali," povedal Sebastian Kurz, rakúsky kancelár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy