Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jedlo, nože alebo domáce zvieratká. Toto všetko si na hokej so sebou nevezmete
Zdielať na

Jedlo, nože alebo domáce zvieratká. Toto všetko si na hokej so sebou nevezmete

Archívna reportáž

KOŠICE/BRATISLAVA / Už 24 zápasov odohrali na Slovensku hokejové reprezentácie vrámci svetového šampionátu. Aby mohli diváci bezproblémovo sledovať dianie na ľadovej ploche, svoju dôležitú úlohu plnia usporiadatelia a príslušníci bezpečnostných zložiek.

Od začiatku majstrovstiev si cestu na štadióny v Košiciach a v Bratislave našlo už približne 170-tisíc fanúšikov. Každý jeden z nich chcel byť čo najskôr na svojom vyhradenom mieste, ale nie každý jeden z nich dodržal bezpečnostné pokyny. Napriek tomu, že už pred začiatkom majstrovstiev odzneli v médiach informácie, čo sa smie, teda v tomto prípade nesmie nosiť na štadióny, stále sa nájdu výmyselníci. "Chceli by sme veľmi pekne poprosiť fanúšikov, aby nenosili na štadióny zakázané predmety, pretože čím viac zakázaných predmetov so sebou majú, tak tým dlhšie budú čakať na osobnej kontrole a tým dlhšie sa predlžujú aj rady, ktoré vedú na štadión, pretože každý jeden fanúšik musí prejsť osobnou kontrolou. Máme vydaný súpis predmetov, ktoré sú zakázané, je to veľmi obdobné ako na letisku," uviedla Michaela Grendelová, riaditeľka komunikácie 2019 IIHF MS.

​Okrem nebezpečných vecí si nesmiete so sebou zobrať ani jedlo, či nápoje. To isté platí aj o domácich zvieratách a napríklad aj laserových ukazovadlách, či fotoaparátoch s odnímateľným objektívom. Každý jeden človek, ktorý sa chce dostať na štadión musí mať vlastnú vstupenku a doklad totožnosti. "Z takých zaujímavých predmetov, ktoré sme zadržali pri osobnej kontrole, že ľudia sa snažili dostať na štadión s nožíkom, s manikúrovými nožničkami a dokonca s príborom. Naozaj ubezpečujem všetkých, že príbory na štadióne máme, takže keď si budú kupovať jedlo, tak tieto príbory dostanú," ubezpečila Michaela Grendelová.

Štadióny sa otvárajú 90 minút pred začiatkom zápasu a začína sa kontrola. Preto sa na zápas treba vybrať s dostatočným predstihom a rešpektovať tento časový odstup. "Fanúšikovia by nemali na štadión chodiť pod vplyvom alkoholu. Akonáhle naša bezpečnostná služba zistí, že fanúšik pod vplyvom alkoholu chce ísť na zápas, môže sa stať, že nebude vpustený. Hádzanie predmetov na ľadovú plochu je zakázané. Práve preto sme urobili opatrenia, že nápoje sú prelievané do pohárov a vôbec do hľadiska, teda do samotnej arény s nápojom vstúpiť ani nemôžu. Teda tie nápoje si musia vypiť predtým, ako vojdú do hľadiska," vysvetlila Michaela Grendelová.

Polícia počas majstrovstiev pri zabezpečovaní verejného poriadku využíva súčinnosť so študentami Strednej odbornej školy v Pezinku, formou zmiešaných hliadok. Zapojení sú aj vojaci a v zmiešaných hliadkach môžete stretnúť aj českých, či rakúskych policajtov. "Doposiaľ počas trvania hokejového šampionátu v Košiciach polícia nezaznamenala žiadny incident, ktorý by narušil, alebo obmedzil priebeh hokejových zápasov," informovala Jana Mésarová, hovorkyňa KR PZ Košice. "Môžeme konštatovať, že prvé dni MS v ľadovom hokeji sme nezaznamenali prípady závažnejších narušení verejného poriadku, ani iné prípady trestnej činnosti, ktoré by súviseli s týmto športovým podujatím," dodal Michal Szeiff, hovorca KR PZ Košice. 

Aby ste sa vyhli problémom, odporúčame vám ísť na zápas len s lístkom, peňaženkou a maximálne s mobilom. "V prípade, ak fanúšik akýmkoľvek spôsobom ovplyvní priebeh zápasu, napríklad, že hodí na ľadovú plochu predmet, pohár alebo čokoľvek bude vyvedený," dodala Michaela Grendelová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy