Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ohrozená tradícia, bačovia a valachovia zo Slovenska miznú
Zdielať na

Ohrozená tradícia, bačovia a valachovia zo Slovenska miznú

ORAVA / Aj keď v minulosti bolo pre Slovensko ovčiarstvo typickým povolaním, doba sa zmenila. Bačov aj valachov je málo. A ukazuje sa, že v experimentálnom odbore salašník nebudú mať školy v budúcom školskom roku ani jedného žiaka.

"Kedysi sa dedilo z generácie na generáciu moj dedo bol bača, otec bol bača, pretrhla sa tá generačná niť. Všetci sme chceli len inžinierov, doktorov, ale počítač ťa nenakŕmi," vraví zootechnik Václav Jurky.

Veľkým problémom je nájsť niekoho na salaš.

"Boríme sa veľmi s problémom s nízkym záujmom, aj ked to bolo voľakedy tradičné pre Slovensko," uznáva aj hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik.

Hovorkyňa ministerstva školstva Katarína Hamerlová dodáva: "V experimentálne overovanom odbore 4586 H salašník, salašníčka sa totiž aktuálne
nevzdelávajú a ani nebudú vzdelávať v školskom roku 2019/2020 žiadni žiaci."

Ministerstvo pôdohospodárstva túto zložitú situáciu by chcelo riešiť aj cez spotrebiteľa: "Máme dobrú správu. Veľmi intenzívne rokujeme s chovateľmi oviec a dohodli sme sa, že urobíme nejakého sprostredkovateľa medzi obchodnými reťazcami a výrobcami dodávateľmi," hovorí Michal Feik.

Ovčiari by si priali kúsok istoty, aby sa už nestretali s takýmto problémom: "Príde výkupca mlieka, my sa chceme dohodnúť na cene, on povie, ak vy nám nepredáte, my ho dovezieme z Francúzska. Alebo ideme zachrániť ovce, dnes sľúbime dotáciu 10 eur na ovcu, ale na rok to už nie je pravda," hovorí Václav Jurky.

Okrem bačov a oviec potrebujú salaše ešte dačo - správnych strážnych psov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy