Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kontroverzné rozhodnutie poslancov. Schválili nariadenie, ktoré zakazuje ľuďom spať na ulici
Zdielať na

Kontroverzné rozhodnutie poslancov. Schválili nariadenie, ktoré zakazuje ľuďom spať na ulici

DUNAJSKÁ STREDA / V Maďarsku si pred časom pre zákon, ktorý zakazuje život na ulici, zmenili Ústavu. V Dunajskej Strede si poslanci odhlasovali podobné nariadenie, ktoré zakazuje ľuďom spať a bývať na verejných priestranstvách a na lavičkách. Podľa niektorých to vraj nie je v súlade ani s našou Ústavou.

"Požadovali občania, aby sme niečo v tomto smere konali - pod ich oknami bývali, alebo prespávali bezdomovci, respektíve vykonávali osobnú potrebu," uviedol Zoltán Hájas, primátor Dunajskej Stredy. Pred piatimi rokmi začali v Dunajskej Strede tento problém riešiť všeobecne záväzným nariadením, v tom čase ale nemali nocľaháreň. Po jej zriadení teraz trojpätinová väčšina poslancov staronové nariadenie o dodržiavaní čistoty a poriadku odobrila opäť. "80% tohto znenia bolo totožné s tým predchádzajúcim, pribudlo to, že bývať a prespávať na lavičkách a vykonávať osobnú telesnú potrebu, osobnú telesnú hygienu, pľuť," dodal Zoltán Hájas.

​Všetko v záujme vytvárania zdravého životného prostredia a estetického vzhľadu mesta. Zákaz bývania a prespávania na verejných priestranstvách a lavičkách ale vyvolal rozpaky. "Ja som za to, aby bol v meste poriadok a čistota. Ale nemôžeme prijať zákon, ktorý je v rozpore s Ústavou," vysvetlila Ágota Antal, poslankyňa MsZ Dunajská Streda. "Nepoznám žiadne rozhodnutie súdu, že by takáto úprava bola protiústavná na Slovensku," oponuje primátor. 

"Nemôžu si prisvojiť lavičku, musíme kontrolovať všetkých ktorí vysedávajú na lavičke, aby dodržiavali tento zákon," dodal Róbert Bán, zástupca náčelníka MsP. "Ja keď si sadnem na lavičku, samozrejme ku mne neprídu, ale to tiež je diskriminácia," dodáva Ágota Antal.

Mesto už dva roky prevádzkuje sociálne zariadenie pre bezdomovcov, ktoré považujú za alternatívu pri riešení tohto problému. "Tam je aj zeleň, môžu si kľudne ľahnúť na trávnik, a tak isto môžu využívať služby vo vnútri," informoval Zoltán Hájas. Do nocľahárne nepustia nielen tých, ktorí javia známky požitia alkoholu, ale ani tých, ktorí nemajú trvalé bydlisko v DS. "Tu sme len od siedmej večer do ôsmej rána, potom nás vyženú odtiaľto," opísal možnosti bezdomovec Árpád. "Sme im ponúkali celoročné bývanie pre tých, ktorí sa zapájajú do verejnoprospešných prác," oponuje primátor Dunajskej Stredy.

Samospráva si vraj bude musieť počkať na reakciu prokuratúry. "Či to nebude považovať za rozhodnutie, ktoré príde nad rámec príslušnej legislatívy," telefonicky objasnil Michal Kaliňák, odborník na samosprávu. 

V Nových Zámkoch sa ľudia búria. O zriadení zariadenia pre bezdomovcov nemali žiadne informácie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy