Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rodina naďalej zisťuje totožnosť pochovaného dieťaťa
Zdielať na

Rodina naďalej zisťuje totožnosť pochovaného dieťaťa

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Už takmer štyri roky sledujeme zatiaľ neúspešný boj zúfalých rodičov Knurovcov z Hôrky. Silvia mala porodiť mŕtve dievčatko, no po pitve súdno-lekárske pracovisko odovzdalo majiteľovi pohrebnej služby chlapčeka s papiermi so ženským menom. A tak manželia Knurovci chcú stále vedieť, koho vlastne pochovali.

Celú kauzu odštartoval majiteľ pohrebnej služby. Ten upozornil Knurovských na to, že nepochovával dievčatko, ktoré Silvia porodila v spišskonovoveskej pôrodnici, ale chalpčeka. A ako dôkaz ukázal rodičom aj fotografiu dieťaťa. Silvia tak podala niekoľko trestných oznámení, obrátila sa na všetky možné inštitúcie a žiadala exhumáciu. Prokuratúra ale odmietla dať súhlas na otvorenie hrobu.

"Je to ťažké, neprajem to nikomu zažiť," hovorí so slzami v očiach Silvia Knurovská, mama dieťaťa.

Na otázku, kto je v hrobe, tak rodičom nikto nevedel dať jednoznačnú odpoveď. Nádej prišla až z Úradu verejného zdravotníctva, ten exhumáciu povolil a vzorky putovali do Čiech. Odtiaľ prišli výsledky, že v hrobe leží Knurovských dieťa, no pohlavie nebolo možné určiť. To ale dokázal určiť znalec, ktorého prizvala polícia. Vzorky mal z pitevne a potvrdil, že ide o chlapčeka. V pôrodnej správe dievčatko, v hrobe chlapček. Čo sa stalo? Kto pochybil? Nemocnica? Súdnolekárske pracovisko? Polícia? Tá napriek rozporom prípad uzavrela, ale vinníka neurčila.

Keďže Silvia nepochodila u tých, ktorí mohli jej bolesť ukončiť, obrátila sa na súd a podala žalobu. Súd sa prípadom zaoberá už vyše roka. teraz vypovedá pôrodník, ktorý dieťa videl ako prvý, v januári 2012. 

"Vzhľadom k tomu, že som nemal ešte v tej dobe atestáciu, keď som diagnostikoval dajme tomu mŕtvy plod alebo keď bola nejaká komplikácia, stále som zavolal staršieho lekára," hovorí pôrodník. 

Na fotografiách dieťaťa pred sudkyňou však lekár určil jednoznačné pohlavie: "Tak je tam mužský genitál, áno."

V pôrodnom liste je však uvedené dievčatko. Ako sa to stalo, je však stále nejasné. Nemocnica však za žalobou vidí niečo iné.

"Osobne môžem vyjadriť, že mi je úprimne ľúto, čo sa stalo, ale celé to konanie bolo spôsobené alebo aj ten nejaký diskomfort žalobkyne bol spôsobený úplne inou osobou, ktorá ju do nejakých nezmyslov natiahla, ktorým potom ďalej verila," povedal právny zástupca nemocnice.

Silvia je zmätená. Dieťatko prešlo rukami viacerých lekárov a nikto z nich neopravil pohlavie v dokumentoch. Preto sa stále pýta: kde je dievčatko? 

Úrad pre dohľad však priznal chybu: "Po opakovanej revízii a celej skutočnosti sme zistili, že ide o pohlavie mužské, za čo sme sa aj pani žalobkyni alebo žalobcovi ospravedlňovali," vyhlásil pred súdom zástupca ÚDZS. 

"To nejaké obyčajné ospravedlnenie prosto nemôže stačiť. Finančné zadosťučinenie 5 a 10 tisíc žiadané v tomto konaní je mimoriadne nízke," reagoval právny zástupca pani Knurovskej.

Zaplatiť finančné odškodnenie ale úrad aj nemocnica odmietajú. Podľa nich je prípad už premlčaný. No a Silvia stále nemá v rukách doklad ani o tom, že došlo ku chybe, nikto jej ho nechce vydať. Rozsudok by mal zaznieť 29.5. 

Keď sa z pôrodnej sály nevychádza s dobrou správou, vždy je to tragédia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy