Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Piešťany lákajú na letecké dni. Poletia lietadlá z ôsmich krajín
Zdielať na

Piešťany lákajú na letecké dni. Poletia lietadlá z ôsmich krajín

BRATISLAVA /  Lúčime sa s aprílom, no aj máj sa začne zaujímavo. Napríklad v Piešťanoch. Tam sa chystá už počas tohto víkendu Festival letectva Piešťany 2019.

Premiérový ročník Festivalu letectva sa uskutoční 4. a 5. mája na letisku v Piešťanoch, venovaný bude prioritne spomienke na generála Milana Rastislava Štefánika. Program nového leteckého podujatia je koordinovaný s programom celonárodnej spomienky na generála Štefánika, ktorá bude v sobotu 4. mája na mohyle na Bradle v okrese Myjava. V tento deň uplynie presne sto rokov od letu, ktorý sa skončil smrťou ministra Štefánika.

Známe sú medzinárodné letecké dni SIAF v Sliači. Teraz sa bude konať aj festival v Piešťanoch.

Jeho posledný let z Talianska na Slovensko si podľa generálneho riaditeľa Festivalu letectva Huberta Štoksu pripomenú piloti Slovenskej federácie ultraľahkého lietania, ktorí po sto rokoch skopírujú let Štefánikovho Caproni 450. "Presne budú mapovať v čase aj letovej dráhe cestu, ktorou letel Štefánik. Prílet na letisko v Piešťanoch je naplánovaný na 11:40, čo je čas, keď Štefánik havaroval,“ povedal Štoksa. Nasledovať bude výsadok 5. pluku špeciálneho určenia s vlajkami štátov, ktoré sa zúčastnia na Festivale letectva, po tridsiatich sekundách výsadok dvoch špecialistov s megavlajkami Slovenska a podobizňou Milana Rastislava Štefánika. Potom prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič vyzvú účastníkov Festivalu letectva, aby si uctili generála Štefánika minútou ticha. Prelet zostavy lietadiel Slovenska, Českej republiky, Francúzska a Talianska o 13:00 ponad Bradlo, miesto posledného odpočinku Štefánika, otvorí celonárodné spomienkové zhromaždenie na tomto mieste.

Voľnejšie pravidlá

Na Festivale letectva v Piešťanoch sa zúčastnia lietadlá z ôsmich krajín, publiku sa predstaví okrem iných aj majster sveta adrenalínových pretekov Red Bull Air Race Martin Šonka. Organizátori očakávajú, že na letisko do Piešťan počas prvého májového víkendu príde 30 až 50-tisíc ľudí.

Aj keď je program prvého ročníka Festivalu letectva vo veľkej miere spojený práve so Štefánikom, nové letecké podujatie má podľa Štoksu ambíciu pokračovať aj v ďalších rokoch. Odlíšiť sa chce aj od známych leteckých dní, ktoré sa konajú na letisku Sliač. Tam sa organizátori musia riadiť prísnymi vojenskými predpismi, v Piešťanoch sú pravidlá pre organizovanie tohto podujatia voľnejšie, preto bude hlavne v nedeľu zamerané viac na rodiny s deťmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy