Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na ulicu vyhodili šteňatá. V útulku sa o ne stará nevidiaca a nepočujúca sučka
Zdielať na

Na ulicu vyhodili šteňatá. V útulku sa o ne stará nevidiaca a nepočujúca sučka

KEŽMAROK / Dojímavý príbeh z kežmarského útulku síce zatiaľ nemá šťastný koniec, ale je dôkazom toho, že zviera je mimoriadne citlivý tvor. Nevidiaca a nepočujúca sučka Zoja sa stará o sedem cudzích šteniatok, ktoré ktosi vyhodil. Sama má veľké zdravotné problémy, ale aj pre jej starostlivosť stále žijú.

Osud siedmich malých šteniatok začal veľmi smutne. Po narodení ich niekto vyhodil v lese. Nebyť dvoch všímavých dievčat, ani jedno z nich by už dnes nežilo. Z popradskej veterinárnej kliniky smerovali do kežmarského útulku. "Mali tak sedem-osem dni, boli ešte slepé, až u nás začali otvárať očičká," povedala Alžbeta Ninčáková, riaditeľka útulku. 

​A v novom domove majú aj novú mamu, je ňou staršia nevidiaca sučka Zoja so sluchovým znevýhodnením. O svoje adoptívne šteniatka sa stará. Na tento zázrak sa nevedia vynadívať ani pracovníci útulku. Adoptívna mama Zoja nemala šťastný život. Zrazilo ju auto, vyoperovali jej veľký nádor a v útulku je šesť rokov. Šteniatka nevidí ani nepočuje ich kňučanie ,orientuje sa iba vďaka čuchu. 

Nový zákon, podľa ktorého zviera už nie je vecou, ale živým tvorom, v praxi akosi nepomohol. Ľudia vyhadzujú šteňatá takmer dennodenne. Ale aj toto je podľa zákona týranie. "Pokiaľ takýto nález máme, tak už potom to predávame polícii, ktorá postupuje v rámci trestného zákona," povedal Jozef Bíreš, riaditeľ Veterinárnej a potravinovej správy SR. Podľa neho prejavila sučka humánne správanie. 

V Paríži vytvorili útulok pre zlaté rybičky. Pozrite si archívne video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy