Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Koľko míňame na Veľkú noc? Odborníčka tiež radí, koľko prispieť šibačom
Zdielať na

Koľko míňame na Veľkú noc? Odborníčka tiež radí, koľko prispieť šibačom

BRATISLAVA / Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom. Nadchádzajúce dni však majú okrem duchovného rozmeru, aj iné typické znaky. Sú plné ľudových zvykov, tradícií, množstva jedla a pitia. A tak ako aj pri iných sviatkoch, aj počas tých veľkonočných siahame hlbšie do vrecka.

Podľa štatistík počas týchto sviatkov minieme aj o tretinu viac ako v bežný mesiac. V priemernom nákupnom košíku minieme na koláče približne 26 eur, na prípravu veľkonočného stola vyše 114 eur. Veľkonočná dekorácia nás stojí okolo 29 eur a na výslužku pre šibačov dáme 42 eur. 

Finančná analytička Monika Dudášová tvrdí, že by to toľko nemuselo byť. Podľa nej Slováci potravinami plytvajú a vyhodia až tretinu z nich. To znamená, že vyhodia aj jednu tretinu peňazí. Aj tu sú spôsoby ako ušetriť.

"Naplánovať si, akú sumu reálne môžem minúť a určite ju neprekročiť. Tiež je dobré si spísať zoznam potravín, ktoré si plánujem kúpiť. Tiež je veľmi dôležité porovnávať si ceny v obchodoch a určite nenakupovať na poslednú chvíľu. Častokrát bývajú ceny pred sviatkami vyššie," radí Dudášová.

Vhodná výška výslužky

Ak nás čaká šibačka a oblievačka, treba si pripraviť výslužku pre šibačov. Kedysi dostávali šibači len kraslice alebo ozdoby na korbáč. Ale časy sa menia. A dnes šibači očakávajú nielen sladkosti, ale aj peniaze. Otázkou však je, aká suma je primeraná.

Najmä babičky sú v tomto smere štedré a šibačom sa zavďačia aj 20-eurovou bankovkou. Ale všetkého veľa škodí. Odborníci tak odporúčajú maximálne päť eur.

"Keďže ide o mimoriadny príjem, ktorý je raz za rok, tak odporúčam využívať pravidlo 50 na 50. 50 percent z tohto príjmu odložiť a za druhých 50 percent si to dieťa môže kúpiť to, po čom už dlhšie túži," vraví Dudášová. Tento mimoriadny príjem sa týka najmä malých šibačov, teda chlapcov. Dievčatá sú na Veľkú noc po finančnej stránke v nevýhode. Počas iných sviatkov, či narodenín sa však mimoriadne príjmy týkajú aj ich. A aj vtedy odborníci odporúčajú už spomínané pravidlo 50 na 50.

Deti a peniaze

Správny postoj detí k peniazom však treba budovať odmalička a priebežne, počas celého roka. Finančná analytička tvrdí, že dôležité je, aby deti pochopili, že peniaze nepadajú z neba, ale treba na ne pracovať.

"Napríklad rodičia vysvetlia ako dlho pracujú na 100 Eur. Tiež odporúčam, aby dávali deťom vreckové na mesiac napríklad 10 eur, aby sa deti naučili už aj plánovať s peniazmi a naučili sa ich neminúť hneď. Keď rodičia kupujú deťom nejaký väčší darček ako bicykel, tak je dobré, keď sa dieťa na tom podieľa aj so svojimi úsporami. Kľúčovou vecou je však hlavne príklad rodičov," dodala na záver Dudášová. 

Aké počasie nás čaká na Veľkú noc? Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy